Nieuws
14-03-2013

Drie maanden griepepidemie

De griepepidemie begon relatief vroeg dit jaar en duurt al drie maanden. En daarmee al langer dan de pandemie eind 2009 en de andere epidemieën van de afgelopen 7 jaar. Er waren drie griepvarianten rond. Aanvankelijk werd het seizoen gedomineerd door influenza A virussen, waaronder de Mexicaanse griep (type A(H1N1)pdm09), maar de laatste weken is de influenza B aan een opmars begonnen.


De pandemie van de Mexicaanse griep in 2009 betekende voor Nederland een epidemie van 10 weken. Dit griepseizoen is het A(H1N1)pdm09-virus (Mexicaanse griep) een van de drie varianten. Samen zorgen deze griepvarianten voor een epidemie die langer blijft voortduren dan gebruikelijk. Geen van de drie griepvarianten domineert zo sterk dat deze de andere volledig verdringt. De afgelopen weken komt de B-griep weer sterker opzetten.
 
Uitzondering
Een griepepidemie van drie maanden is eerder uitzondering dan regel, meestal is de epidemie na een week of 8 wel uitgewoed. Maar in 2006 duurde de epidemie 13 weken. “Toen was er echter wel sprake van één griepvariant die ruim drie maanden domineerde”, stelt NIVEL-projectleider, huisarts en epidemioloog Gé Donker. De langste griepepidemie uit de laatste 20 jaar was de epidemie van 1998/1999, die 15 weken duurde.
 
Positieve monsters
Het NIVEL (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg) spreekt van een epidemie als meer dan 51 op de honderdduizend mensen zich met griepachtige klachten melden bij de huisartsen van de Continue Morbiditeits Registratie Peilstations en het virus wordt aangetoond in neus- en keelmonsters. Afgelopen week meldden zich nog 109 van de 100.000 mensen met griepachtige klachten bij de huisarts. Van de monsters was 63% positief voor griep. Het merendeel voor B-griep, ruim een kwart voor influenza A(H3N2), en nog een paar voor Mexicaanse griep. Het hoge percentage monsters waarin griepvirus wordt gevonden, bevestigt een nog steeds hoge griepactiviteit.
 
CMR
De Continue Morbiditeits Registratie (CMR) Peilstations van het NIVEL vormen een representatieve groep van 59 Nederlandse huisartsen in 42 praktijken. Hun patiëntenpopulatie bestrijkt ongeveer 0,8% van de Nederlandse bevolking en is representatief naar regio en naar verdeling over stad en platteland. De peilstation-huisartsen rapporteren wekelijks (waardoor trends zeer snel zichtbaar worden) of op jaarbasis over het vóórkomen van een aantal ziekten, gebeurtenissen en verrichtingen die in routine-registraties ontbreken en daarin niet gemakkelijk zijn op te nemen. De CMR-peilstations bestaan sinds 1970. De meeste registraties lopen over meerdere jaren.-

Wekelijkse griepcijfers

-------------------------------------------------------------------------------------
Symposium
Op dinsdag 9 april 2013 organiseert het Amsterdam Centre for Comprehensive Law (ACCL) van de VU rechtenfaculteit een symposium rondom de overhandiging van het onderzoeksrapport: Opvang en schadeafwikkeling bij onbedoelde gevolgen van medisch handelen. Voor meer informatie: www.rechten.vu.nl/opvangenschadeafwikkeling

 

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.