Nieuws
15-05-2014

Griepepidemie het land uit

De late griepepidemie is voorbij. Vanaf week 4 tot en met week 11 is er een milde griepepidemie geweest en ook in week 15 en 16 overschreed het aantal mensen met griepachtige klachten de epidemische grens. De huisartsen zagen dit griepseizoen vooral jonge kinderen (0-4 jaar) met griepachtige verschijnselen.

 
In week 19 rapporteerden de Peilstations van de NIVEL Zorgregistraties eerste lijn 27 mensen met griepachtige ziektebeelden op de 100.000 inwoners. Dat is voor de derde achtereenvolgende week onder de epidemische grens van 51 per 100.000 inwoners. In de neus- en keelmonsters die de afgelopen week zijn afgenomen bij mensen met griepachtige klachten is alleen verkoudheidsvirus (rhinovirus) gevonden en geen griep of respiratoir syncytieel virus (RSV).
 
Laat
NIVEL-coördinator, epidemioloog en huisarts Gé Donker: “De milde griepepidemie is dit jaar laat gestart en heeft lang aangehouden, maar is nu toch definitief voorbij. Dit jaar werden griepachtige klachten wat vaker dan in voorgaande jaren veroorzaakt door verkoudheidsvirus en RSV. Echt griepvirus in de huisartsenpraktijken betrof 59% influenza A(H3N2), 33% A(H1N1), voorheen Mexicaanse griep, en 8% influenza B.”
 
Peilstations NIVEL Zorgregistraties
De NIVEL Zorgregistraties eerste lijn maakt gebruik van gegevens die routinematig in de zorg worden verzameld bij verschillende eerstelijnsdisciplines. Onder meer bij 386 huisartspraktijken met 1,2 miljoen ingeschreven patiënten. Veertig van deze praktijken, met 57 huisartsen – de peilstations – rapporteren ook wekelijks over het vóórkomen van een aantal ziekten, gebeurtenissen en verrichtingen die in routine-registraties ontbreken en daarin niet gemakkelijk zijn op te nemen. Deze peilstations bestaan sinds 1970. De meeste registraties lopen over meerdere jaren.

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.