Nieuws
16-12-2013

Kankerpatiënt mist ondersteuning

Acht op de tien kankerpatiënten hebben lichamelijke en psychosociale problemen zoals pijn, vermoeidheid en emotionele problemen. Ze vinden dat ze minder functioneren op het werk en bij andere dagelijkse activiteiten. Doorgaans krijgen ze veel steun van familie en vrienden, maar ze zouden graag meer ondersteund willen worden door artsen en andere zorgverleners.


Kanker en de bijbehorende behandelingen kunnen patiënten tal van problemen geven. Mensen met kanker ervaren hun algemene gezondheid dan ook als minder goed dan gezonde mensen. Ze vinden hun fysiek functioneren minder, zijn minder vitaal en hebben meer pijn, zo blijkt uit het panelonderzoek ‘Zorg- en leefsituatie van mensen met kanker’ van het NIVEL (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg). Ook worden ze door lichamelijke en emotionele problemen meer belemmerd bij het werk en andere dagelijkse en sociale activiteiten, ze hebben moeite met herinneren en minder grip op hun emoties.
 
Ontvangen ondersteuning
Veel kankerpatiënten krijgen bij deze praktische en lichamelijke problemen ondersteuning van hun partner, familie of vrienden. Slechts iets meer dan de helft legt ze voor aan een arts, verpleegkundige of paramedicus. Een derde bespreekt de problemen met andere mensen met kanker of iemand van een patiëntenorganisatie en een vijfde met een psychosociale hulpverlener, zoals een psycholoog, geestelijk verzorger of gespecialiseerde ondersteuning voor mensen met kanker.
 
Behoefte aan meer ondersteuning
Deze ondersteuning is niet altijd voldoende. Drie van de tien kankerpatiënten zouden hun problemen graag meer met naasten bespreken. En een even groot deel zou zijn of haar problemen graag meer met een (para)medicus of verpleegkundige willen bespreken. Een vijfde was bovendien graag meer bijgestaan door een psychosociaal hulpverlener. Vooral voor sociale problemen missen kankerpatiënten ondersteuning – ze zouden deze het liefst krijgen van naasten en psychosociale hulpverleners.
 
Panel Leven met Kanker
Het onderzoek is uitgevoerd binnen het Panel Leven met Kanker. Het NIVEL en KWF Kankerbestrijding zijn in 2011 in samenwerking met het Integraal Kankercentrum Nederland dit panel begonnen om de ontwikkelingen in de zorg- en leefsituatie van mensen met kanker te kunnen volgen.
Het Panel Leven met Kanker bestaat momenteel uit circa 670 mensen met kanker van 18 jaar en ouder. Dit zijn zowel mensen bij wie recent de diagnose kanker is gesteld, als mensen bij wie de diagnose jaren geleden (maximaal 15 jaar) is gesteld.
 
Subsidiënt
KWF Kankerbestrijding
 
Samenwerkingspartners
KWF Kankerbestrijding
Integraal Kankercentrum Nederland
 

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.