Nieuws
11-03-2013

Website voor mensen met verstandelijke beperking en diabetes bijna af

Mensen met een verstandelijke beperking en diabetes hebben moeite om gezond te leven en de regie te houden over hun behandeling. Zij hebben te weinig kennis over hun ziekte en hoe ze hiermee om moeten gaan. Dat geldt ook voor hun mantelzorgers en begeleiders. De interactieve website diabeteszelfindehand.nl, die deze zomer live gaat, biedt hiervoor een oplossing. Op de website kunnen mensen met een verstandelijke beperking en diabetes en hun omgeving terecht voor informatie, tools en ondersteuning om samen beter om te gaan met diabetes. Vandaar ook de slogan: Verstandelijke beperking en diabetes: zo doe je dat samen!


Informatie over diabetes voor mensen met een verstandelijke beperking verschilt van informatie voor mensen zonder verstandelijke beperking. De website geeft de patiënt, mantelzorger en begeleider daarom informatie op maat. Mensen met een verstandelijke beperking en diabetes kunnen inloggen en interactieve lesjes volgen over hoe zij beter kunnen omgaan met hun ziekte. Zij leren zelf dingen regelen, zoals het meten van de suikerwaarde, gezond eten, bewegen en medicijnen innemen.

Begeleiders en mantelzorgers
Bij het stimuleren van zelfmanagement spelen begeleiders en mantelzorgers een grote rol. Begeleiders kunnen op de website terecht voor speciale modules met informatie over diabetes en diabeteszorg, en voor ervaringsverhalen van andere begeleiders. Mantelzorgers vinden veel informatie, filmpjes en tips over de behandeling van diabetes en hoe zij daarbij kunnen helpen. Een deel hiervan is in meerdere talen te lezen en te bekijken. De website houdt rekening met diversiteit en richt zich op een multiculturele doelgroep. Mensen met een Turkse, Marokkaanse of Surinaamse achtergrond hebben twee tot vier keer zo vaak de kans om diabetes te ontwikkelen.

In ontwikkeling
De website wordt momenteel getest door het NIVEL, één van de partijen die betrokken is bij het project 'Diabetes zelf in de hand'. Het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM), Mikado kenniscentrum interculturele zorg, Stichting Ookjij.nl en Zorgbelang Gelderland zijn ook bij het project betrokken, dat gefinancierd wordt door Innovatiefonds Zorgverzekeraars. De website is voor de zomer toegankelijk voor het publiek. Meer weten? info@diabeteszelfindehand.nl.

 

Gegevensverzameling

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.