Nieuws
28-10-2013

Consumenten en hun zorggebruik

Heeft de hoogte van het eigen risico invloed op het zorggebruik van mensen? Bezoeken mensen bij kleine kwalen de huisarts of behandelen ze die zelf met behulp van vrij verkrijgbare geneesmiddelen? Hoe reageren mensen op bijwerkingen van geneesmiddelen? 


Deze en andere vragen over ervaringen, meningen en gedrag van consumenten staan, morgen, dinsdag 29 oktober, centraal op de invitational conference Consumenten en hun zorggebruik van het NIVEL (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg).
 
NIVEL-onderzoekers hebben gegevens over het feitelijke zorggebruik van patiënten gekoppeld aan de meningen en ervaringen van diezelfde patiënten. Meningen, ervaringen en feitelijk gebruik hangen samen, maar hoe? Zowel in beleid als in de praktijk is dat vaak de vraag. Onderzoekers van het NIVEL proberen met gegevens uit NIVEL Zorgregistraties en het Consumentenpanel Gezondheidszorg deze samenhang inzichtelijk te maken.
De eerste resultaten hiervan worden over een maand gepubliceerd. 

De onderwerpen die op de bijeenkomst aan de orde komen zijn onder andere gezondheidsklachten waar mensen al dan niet naar de huisarts gingen, recept- en zelfzorggeneesmiddelen en verspilling in de zorg.
 
Aan de invitational conference wordt onder andere deelgenomen door vertegenwoordigers van RIVM, NCPF, ministerie van VWS, KNMP, Trimbos, SCP, NHG, IGZ, CVZ, ZonMW, GSK en IVM.

Meer informatie via het Consumentenpanel, email: consumentenpanel@nivel.nl.
 


 
 

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.