Nieuws
28-12-2008

Elektronische patiëntendossiers tonen trends volksgezondheid

Patiënten komen vaker bij de huisarts voor bijwerkingen van hun medicijnen en uit angst voor geslachtsziektes of vanwege prostaat- of plasproblemen. Kinderen met ontstoken amandelen ziet de huisarts minder. Dit blijkt uit onderzoek met gegevens uit het Landelijk Informatie Netwerk Huisartsenzorg (LINH) waarop Marion Biermans 8 januari promoveert aan de Radboud Universiteit Nijmegen.



EPD
Marion Biermans, epidemioloog en medisch informatiekundige bij het UMC St Radboud, ontwikkelde een geautomatiseerde methode voor het landelijk en continu monitoren van gezondheidsproblemen op basis van elektronische patiëntendossiers (EPD’s) in de huisartspraktijk. Tot nu toe gebeurde dat veelal handmatig, regionaal of incidenteel. Biermans ontwikkelde EPICON, een verbeterde versie van een bestaand episodeconstructiesysteem, dat automatisch episodes maakt van ‘losse’ diagnoses.

Episodes
Het elektronisch patiëntendossier dat huisartsen bijhouden heeft als doel patiënten beter te kunnen behandelen. Maar de gegevens kunnen ook een beeld geven van ontwikkelingen in de volksgezondheid. Om uit de dossiers te halen hoe vaak mensen ziek zijn, moeten de gegevens worden gegroepeerd in episodes. “Stel dat iemand zich maandag meldt met spanningshoofdpijn en dinsdag met migraine, dan hangt dat samen”, verduidelijkt Biermans. “Als echter ieder afzonderlijk contact wordt geteld, lijken beide ‘hoofdpijnen’ los van elkaar te staan en krijg je een vertekend beeld van het vóórkomen van hoofdpijn in Nederland.”

Bijwerkingen
Biermans paste EPICON toe op EPD’s van 2002-2005 uit huisartsenpraktijken die deel uitmaken van het LINH-netwerk. Ze constateerde dat in de onderzochte periode steeds meer mensen bij de huisarts kwamen die bezorgd waren over de bijwerkingen van medicijnen. Ook bezochten meer mensen de huisarts uit angst voor geslachtsziektes of vanwege prostaat- of plasproblemen. De angst voor zwangerschap nam in die tijd juist af en ook het aantal nieuwe gevallen van vergrote of ontstoken amandelen (bij kinderen van 0 tot 14 jaar).

Ziektepatronen
Volgens Biermans zijn EPD’s goed te gebruiken om veranderingen in ziektepatronen te signaleren in Nederland. Nuttige informatie voor bijvoorbeeld huisartsen, maar ook voor het ministerie van Volksgezondheid, dat daardoor op het spoor komt van ongebruikelijke ziektepatronen, en maatregelen kan nemen om verdere verspreiding van ziektes te voorkomen en de gezondheidszorg beter kan organiseren.

Trendgegevens in LINH
Vanaf 8 januari is het mogelijk om op LINH interactief, landelijk representatieve trendgegevens van meer dan 150 veelvoorkomende ziekten en aandoeningen op te zoeken die volgens de methode van Biermans zijn berekend. Het Landelijk Informatie Netwerk Huisartsenzorg (LINH) telt 89 geautomatiseerde huisartspraktijken met bijna 340.000 ingeschreven patiënten. LINH gebruikt gegevens uit de elektronische patiëntendossiers van deze praktijken over aandoeningen, verrichtingen, geneesmiddel-voorschriften en verwijzingen.


 Samenwerkingspartners

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.