Nieuws
24-11-2003

Huisarts snijdt vaker moedervlekken weg dan in 1987

Huisartsen snijden tegenwoordig tweemaal zoveel moedervlekken en goedaardige huidtumoren weg als in 1987. In totaal verrichten ze nog steeds evenveel kleine operaties als in 1987: ruim 40 per 1000 patiënten per jaar. Ze behandelen nu minder scheur- en snijwonden.Dat blijkt uit onderzoek van het Landelijk Informatie Netwerk Huisartsenzorg (LINH). LINH is een samenwerkingsverband van het NIVEL, het Centre for Quality of Care Research (WOK), de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) en het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG).
Het lijkt aannemelijk dat de intensieve kankervoorlichting van de afgelopen tien jaar de verschuiving in de ingrepen voor gezwelletjes en moedervlekken heeft veroorzaakt. Voorlichting over vroege  herkenning van huidtumoren heeft waarschijnlijk geresulteerd in een grotere alertheid van patiënten om met hun bultjes en moedervlekken naar de (eveneens meer alerte huisarts) te gaan en deze tot chirurgische actie te bewegen. Ook speelt mogelijk een rol dat mensen steeds minder tolerant zijn ten aanzien van zichtbare afwijkingen op of in de huid.

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.