Nieuws
02-12-2003

Spijsverteringsaandoening vreet energie van jongere

Jongeren met chronische darmziekten en leveraandoeningen melden zich vaker ziek op school dan hun gezonde leeftijdgenoten. Ook gaan zij minder vaak stappen en hebben ze vaker een kleinere baan of zelfs geen baan.Ondanks deze belemmeringen blijken zij op het gebied van scholing, vriendschappen en relaties evenveel kansen te hebben als hun leeftijdgenoten. Het kost alleen wat meer moeite en energie.
Dit blijkt uit onderzoek van Hilly Calsbeek van het NIVEL. Zij zal op 9 december 2003 promoveren op haar proefschrift The social position of adolescents and young adults with chronic digestive disorders. Het promotieonderzoek is mogelijk gemaakt door Stichting Kinderpostzegels Nederland, de Maag Lever Darm Stichting, het NIVEL en de afdeling Gastroenterologie van het UMC Utrecht.

Doel van het onderzoek was het achterhalen van de sociaal-maatschappelijke gevolgen van een spijsverteringsaandoening voor jongeren, om vanuit de zorg tijdig eventuele knelpunten te kunnen bespreken en zo mogelijk aan te pakken. Hiertoe kregen in totaal 758 patiënten in de leeftijd van 12 tot 25 jaar een vragenlijst toegestuurd. Deze jongeren hebben aandoeningen zoals een chronische darmontstekingsziekte (bijvoorbeeld de ziekte van Crohn), een chronische leveraandoening of een voedselallergie (bijvoorbeeld coeliakie=glutenallergie).

In de vragenlijst kwamen thema’s aan de orde als schoolprestaties, de arbeidsmarkt, vrijetijdsbesteding, vriendschappen en relaties. Ook de ervaren ziektelast en manieren van omgaan met problemen en stress werden meegenomen. De uitkomsten vergeleek Calsbeek met die van een controlegroep met daarin 306 gezonde jongeren tussen de 12 en 25 jaar.

Vooral jongeren met een chronische lever- of darmaandoening hebben een hoger ziekteverzuim op school, gaan minder vaak uit en hebben minder kansen op de arbeidsmarkt. Bovendien hebben jongeren met een chronische leveraandoening vaker nascholing nodig om werk te vinden en ervaren zij vaker knelpunten bij het aangaan van financiële verplichtingen, zoals het afsluiten van verzekeringen. Jongeren met coeliakie bleken ten aanzien van de sociaal-maatschappelijke onderwerpen juist vergelijkbaar met hun gezonde leeftijdgenoten. Waarom sommige jongeren wel knelpunten ervaren en anderen niet, is niet alleen afhankelijk van de diagnose; ook de ziektelast en de wijze van omgaan met stress en problemen spelen een rol.

Artsen kunnen volgens promovenda Hilly Calsbeek meer aandacht schenken aan het sociaal en maatschappelijk functioneren van een chronisch zieke jongere. In haar dissertatie doet zij hierover een aantal aanbevelingen aan artsen, patiënten en hun familieleden.
Op basis van haar onderzoek is een brochure ontwikkeld “Jong zijn en omgaan met een chronische spijsverteringsziekte … soms moeilijk te verteren.” Artsen kunnen deze brochure verstrekken aan patiënten en hun ouders/verzorgers, zodat jongeren met spijsverteringsziekten worden geïnformeerd over mogelijke gevolgen in het dagelijks leven. 

Download dit proefschrift 
Download het samenvattingshoofdstuk van dit proefschrift  

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.