Project
Start
november 2021

VIcTOR-studie: impact van het nationale griepvaccinatieprogramma op het krijgen van IZA, BLWI of longontsteking

Griepvaccinatie is belangrijk voor grieppreventie. Recent onderzoek laat echter zien dat gevaccineerden een grotere kans hebben op een diagnose (zonder laboratoriumbevestiging) influenza-achtig ziektebeeld (IAZ), bovenste luchtweginfecties (BLWI) en longontsteking, dan niet-gevaccineerden. Dit is verontrustend, belangrijk, en omgeven met vragen over de ernst van de infecties in gevaccineerden versus niet-gevaccineerden en de mogelijke mechanismen voor deze resultaten.

Doel
Het doel is bepalen wat de impact is van de griepvaccinatie op de kans op het krijgen van IAZ, longontsteking of BLWI en wat is de ernst van deze aandoeningen?

Methode
Er zal een analyse worden gedaan. Daarnaast wordt voor meer niet-infectieuze aandoeningen onderzocht of gevaccineerden vaker of minder vaak de huisarts bezoeken dan niet-gevaccineerden. Tot slot worden de analyses herhaalt in een grote registratie van patiënten in Engeland die contact opnemen met de huisartsenpraktijk; dit zijn de data van de Royal College of General Practitioners.

Verwachte resultaten
Al deze resultaten gaan we bundelen, en bespreken we in een expert meeting, om de impact beter te kunnen duiden en na te denken over vervolgstappen en de bijbehorende communicatie. We verwachten dat de VIcTOR studie zal bijdrage aan betere kennis over de impact en effectiviteit van griepvaccinatie.
Dit project wordt gesubsidieerd door
ZonMW programma infectieziektebestrijding
In dit project werken we samen met
RIVM en de Universiteit van Oxford