Publicatie

Publication date

Huisartsenzorg in cijfers: ligt MRSA overal op de loer?

Donker, G., Stobberingh, E. Huisartsenzorg in cijfers: ligt MRSA overal op de loer? Huisarts en Wetenschap: 2008, 51(3), 113
MRSA is vooral een ziekenhuisinfectie. De resistente bacterie blijkt nog niet doorgedrongen in de Nederlandse huisartsenpraktijk. Onderzoekers van het NIVEL en het Universitair Medisch Centrum in Maastricht publiceerden dit deze week in Huisarts en Wetenschap.

Neusgast
Bijna een kwart van de Nederlanders draagt de bacterie Staphylococcus aureus bij zich, het antibioticagevoelige broertje van de beruchte ziekenhuisbacterie MRSA (meticilline resistente Staphylococcus aureus). De bacterie huist in de neus en de gastheer heeft er doorgaans weinig last van. Bij sterk verzwakte patiënten kan de bacterie echter een dodelijke infectie veroorzaken. Uit onderzoek van het NIVEL en het Universitair Medisch Centrum in Maastricht blijkt dat tweederde van de stafylokokkenstammen in de huisartsenpraktijk resistent is tegen penicilline en amoxicilline. "Deze antibiotica zijn dus nauwelijks meer zinvol bij zulke infecties", stelt NIVEL-onderzoeker Gé Donker, "huisartsen schrijven ze bij S. aureus-infectie daarom ook niet meer voor." Tegen andere antibiotica zijn de meeste S. aureus-stammen echter nog niet opgewassen. De onderzoekers vonden zelfs helemaal geen MRSA in de huisartsenpraktijken.

Beperkt voorschrijven
In de Nederlandse ziekenhuizen komt MRSA juist vaker voor. Tussen 2002 en 2006 vond een verdubbeling plaats van het aantal gevallen van MRSA. De oorsprong van MRSA ligt dus niet in de ‘open populatie’ maar in de ziekenhuizen en in bekende risicogroepen, zoals patiënten die in buitenlandse ziekenhuizen zijn verpleegd, patiënten met terugkerende huidinfecties, boeren die varkens of mestkalveren houden en gezinsleden van deze risicogroepen. Gé Donker: "Dat wij geen MRSA vinden in de huisartsenpraktijk laat zien dat de MRSA-uitbraken in de ziekenhuizen zich daarbuiten niet hebben verspreid. Om resistentie te voorkomen moeten huisartsen antibiotica beperkt blijven voorschrijven."

Neuswat
Het onderzoek werd uitgevoerd in 17 huisartsenpraktijken van de Continue Morbiditeits Registratie Peilstations Nederland van het NIVEL en 10 andere huisartsenpraktijken. De huisartsen namen een ‘neuswat’ af bij in totaal 2703 patiënten die niet vanwege een infectie hun spreekuur bezochten. In het bacteriologisch laboratorium van het Universitair Medisch Centrum in Maastricht werden de ‘neuswatten’ onderzocht op S. aureus en de gevoeligheid voor verschillende antibiotica.
Gegevensverzameling