artrose

Vermoeidheid belangrijkste thema op Kennisagenda van mensen met reuma

Het thema vermoeidheid wordt door reumapatiënten genoemd als belangrijkste onderwerp voor nader onderzoek. Dit blijkt uit onderzoek van het Nivel en ReumaZorg Nederland, dat is gebruikt voor het ontwikkelen van de Kennisagenda van mensen met reuma. Op zaterdag 24 november wordt de Kennisagenda van mensen met reuma gepresenteerd.

Gepersonaliseerde zorg veelbelovend bij heup- en knieartrose

Huisartsen, fysiotherapeuten en orthopeden stemmen hun zorg vaak af op de individuele patiënt met heup- en knieartrose. Op deze manier blijft zorg voor mensen met chronische aandoeningen goed en betaalbaar. Maar er is nog verbetering mogelijk, zo blijkt uit onderzoek van Di-Janne Barten. Zij promoveert 24 mei aan de Universiteit Utrecht.

e-Exercise zorgt voor vergelijkbare vooruitgang bij artrose met minder bezoeken aan de fysiotherapeut

Patiënten met artrose aan de heup, knie of beiden die e-Exercise volgen gaan ongeveer evenveel vooruit als patiënten die reguliere fysiotherapie volgen, terwijl ze veel minder vaak bij de fysiotherapeut komen. Dit blijkt uit onderzoek van het Nivel en Hogeschool Utrecht-onderzoeker Corelien Kloek, die hierop 4 april promoveert aan Tilburg University.