Influenza en COVID-19 (FluCov): de impact van COVID-19 op griepactiviteit

Duur: 2021-2022
De opkomst van SARS-CoV-2 heeft grote impact gehad op de wereldwijde circulatie van respiratoire virussen, waaronder influenza en RSV. Wij verzamelen en analyseren de impact van de coronapandemie wereldwijd, op influenza-activiteit en op maatregelen ter preventie en bestrijding van griep in de komende jaren (bijvoorbeeld vaccinatie).

PijnAchtergrond

De WHO heeft de Chinese autoriteiten op 1 januari 2020 om informatie verzocht over gemelde gevallen van atypische longontsteking in Wuhan. Op 1 maart 2020 heeft de WHO vastgesteld dat SARS-CoV-2 als een pandemie kan worden aangemerkt. De opkomst van dit nieuwe virus heeft een grote impact gehad op de wereldwijde circulatie van respiratoire virussen, waaronder influenza en RSV.

Doel Doel

Het doel van het FluCov-project is het documenteren van informatie en communiceren over de wereldwijde impact van de SARS-CoV-2-pandemie op influenza-activiteit en op de maatregelen ter preventie en bestrijding van griep in de komende jaren (bijvoorbeeld vaccinatie).

Nivel ZorgregistratiesDeelnemende landen

Voor het project zijn 21 representatieve landen geselecteerd, maar we moeten ook rekening houden met de toegankelijkheid en kwaliteit van de beschikbare gegevens. De landen die daarom deelnemen, zijn (per continent / regio):

 • Noord- en Zuid-Amerika (4): Brazilië, Canada, Mexico, VS
 • Europa (8): Frankrijk, Duitsland, Israël, Italië, Nederland, Polen, Spanje, Verenigd Koninkrijk
 • Zuid-Azië (4): India, Filippijnen, Thailand, Vietnam.
 • Pacific (5): Australië, China, Japan, Zuid-Korea, Taiwan

Producten en dienstenMethodiek en project design

Het onderzoek kent verschillende fases:

 1. het ontwikkelen van een procedure voor toegang tot routinematige griepgegevens (FluNet-gegevens) en SARS-CoV-2-surveillancegegevens én voor het publiceren hierover
 2. het implementeren van een onderzoek naar test- en laboratoriumpraktijken van nationale griepcentra om te beoordelen hoe SARS-CoV-2 de surveillancecapaciteit van griep heeft beïnvloed
 3. het verzamelen van de gegeneraliseerde over de dekkingspercentages voor griepvaccinatie in de geselecteerde landen (per risicogroep)
 4. het communiceren over de bevindingen

ResultatenResultaten

De resultaten van het onderzoek bevatten drie componenten. 
Ten eerste publiceren we maandelijks epidemiologische beoordelingen van de impact van SARS-CoV-2 op de griepactiviteit: de EPI-bulletins. 
Daarnaast publiceren we een abstract over de epidemiologische impact van de SARS-CoV-2-pandemie op griepactiviteit, die we indienen bij ESCAIDE (European Scientific Conference on Applied Infectious Disease Epidemiology) (november 2021).
Ten slotte brengen we een wetenschappelijke publicatie uit over de epidemiologische beoordeling van de impact van de SARS-CoV-2-pandemie op de surveillancegegevens (enquêteresultaten) en de griepactiviteit.

Alle resultaten van onderzoek zullen in dit internationale project in het Engels zijn opgesteld.

Meer wetenMeer weten? Naar de onderzoeksresultaten? Bezoek onze internationale site

Ga naar onze internationale projectpagina FluCov voor al onze onderzoeksresultaten.

Panels met patiënten, cliënten en burgersBetrokken Nivel-onderzoekers

Bij het project zijn de volgende Nivel-onderzoekers betrokken:

 • John Paget, senior onderzoeker (epidemioloog) Rampen en Milieudreigingen
 • Lisa Staadegaard, onderzoeker Rampen en Milieudreigingen
 • Marco del Riccio MD, intern
 • Saverio Caini MD, PhD, guest researcher

SterSubsidieverstrekker

Het onderzoeksproject wordt gesubsidieerd door Sanofi Pasteur. De huidige subsidie loopt van maart 2021 tot maart 2022.

Paget, J. Influenza en COVID-19 (FluCov): de impact van COVID-19 op griepactiviteit. Uit: www.nivel.nl [Laatst gewijzigd op 04-11-2022; geraadpleegd op 25-03-2023]. URL: https://www.nivel.nl/nl/corona-centraal/influenza-en-covid-19-flucov-de-impact-van-covid-19-op