Kiezen zorgaanbieders - Transparantiemonitor 2021-2022

Hoe het kiezen van een zorgaanbieder bijdraagt aan best passende zorg.

Binnen ons onderzoek naar transparantie van zorg 2021-2022 hebben we vier zogenaamde 'knoppen' gedefinieerd, waaraan 'gedraaid' kan worden om tot de best passende zorg voor de zorggebruiker te komen. De knop Kiezen van zorgaanbieders is er hier één van, naast Zelfzorg, Samen beslissen en Leren en verbeteren.

Hoe het 'kiezen van zorgaanbieders' bijdraagt aan de best passende zorg

Klik op de afbeelding om de hele infographic te openen:

Kiezen-zorgaanbieders-Transparantiemonitor

Ontwikkelingen tot nu toe

  • Informatie over kwaliteit zorgaanbieder is beschikbaar en vindbaar: er is veel (digitale) informatie beschikbaar gekomen voor een zorggebruiker om zelf op een gedegen en weloverwogen manier te kiezen voor een zorgaanbieder en behandeling. De groep zorggebruikers die informatie zoekt over de kwaliteit van zorgaanbieders, vindt deze informatie gemakkelijk. Bijna driekwart van hen voelt zich goed geïnformeerd en gebruikt de informatie om een zorgaanbieder te kiezen.
  • Informatie over kwaliteit zorgaanbieder wordt beperkt gebruikt: de beschikbare informatie over zorgverleners wordt maar beperkt gebruikgemaakt. In de praktijk ervaren zorggebruikers dat zij nauwelijks worden betrokken bij de keuze voor een zorgaanbieder en/of doorverwijzing naar een andere zorgverlener.

Vraagstuk

  • Hoe dragen zorgnetwerken bij aan kwaliteit van zorg? Zorgnetwerken worden steeds belangrijker. Deze dragen bij aan de kwaliteit van zorg, maar beperken mogelijk de keuzevrijheid. Hoe bouw je toch keuzevrijheid in?

Bekijk ook

Bekijk ook ons onderzoek binnen de andere ‘knoppen’ van De Transparantiemonitor 2021-2022:

Meer weten?

Lees het overkoepelende rapport na vier jaar onderzoek met de Transparantiemonitor Passende Transparantie voor Passende en Uitkomstgerichte Zorg of een van de deelonderzoeken, die u vindt in de rubriek 'Publicaties' op deze pagina. Of neem contact op met een van onze onderzoekers (zie rubriek Contact op deze pagina). Zij kijken ernaar uit in contact te komen met u!

 

Bos, N. Kiezen zorgaanbieders - Transparantiemonitor 2021-2022. Uit: www.nivel.nl [Laatst gewijzigd op 22-12-2022; geraadpleegd op 23-03-2023]. URL: https://www.nivel.nl/nl/dossiers/dossier-transparantiemonitor/kiezen-zorgaanbieders-transparantiemonitor