Profile picture for user w.schafer@nivel.nl
Willemijn Schäfer, PhD
Senior onderzoeker Organisatie en Kwaliteit van Zorg

Onderzoek

Als postdoc onderzoeker draag ik bij aan de internationale uitwisseling van onderzoeksideeën en het opzetten van samenwerkingsverbanden. Op het gebied van kwaliteit van zorg en patiëntveiligheid kunnen Nederlandse zorgverleners en instellingen leren van instellingen in het buitenland en ook andersom. Om dit leerproces te bevorderen ben ik betrokken bij het opzetten, uitvoeren en dissemineren van internationaal vergelijkend onderzoek naar mogelijkheden tot zorgverbetering.

Centraal in mijn onderzoek staan hoogwaardige kwaliteit van zorg voor de patiënt en familie. Om kwaliteitsverbeteringen in de zorg mogelijk te maken met onderzoek is in mijn optiek teamwerk essentieel. Samenwerkingsverbanden tussen wetenschappelijk onderzoekers, zorgverleners en patiënten kunnen bijdragen aan het genereren van bertrouwbare en bruikbare onderzoeksresultaten. Als internationale onderzoeker vind ik het bovendien van groot belang goed te luisteren naar verschillende perspectieven binnen een team.

Publicaties

CV

Career
Na het afronden van de studie Gezondheidswetenschappen, werkte ik tussen 2008 en 2016 bij het Nivel als onderzoeker en promovenda. In deze tijd lag de focus van mijn onderzoek bij de organisatie van zorg op macro niveau. In 2016 promoveerde ik bij de Universiteit van Utrecht. Mijn promotieonderzoek richtte zich op de breedte van taakprofielen van huisartsen en de ervaringen van hun patiënten in 34 landen. Voor dit proefschrift won ik de CaRe Dissertation Award.

Na mijn promotie vertrok ik naar de Verenigde Staten voor een periode van ruim vier jaar. Een groot deel van haar tijd hier was ik werkzaam als Universitair Docent bij de afdeling Chirurgie van Northwestern University in Chicago. In deze rol heb ik ‘van binnenuit’ kunnen leren hoe een gezondheidszorgsysteem buiten Europa eruitziet. Mijn onderzoek bij Northwestern University richtte zich onder andere op de implementatie en effectiviteit van kwaliteitsverbeteringsprojecten rondom acute pijnbestrijding en het voorschrijven van opioïden.
Education
2010- 2016 PhD Graduate School of Geosciences, University of Utrecht (the Netherlands)
2006-2008 Master (MSc) Health Economics, Policy and Law, Erasmus University Rotterdam (the Netherlands)
2003-2007 Bachelor (BSc) Health Sciences, Erasmus University Rotterdam (the Netherlands)