Nivel: Factsheets met regio-specifieke knelpunten huisartsenzorg vormen basis voor verbeteren van regionale arbeids- en opleidingsmarkt
Nieuws
25-07-2019

Factsheets met regio-specifieke knelpunten huisartsenzorg vormen basis voor verbeteren van regionale arbeids- en opleidingsmarkt

In twintig factsheets zijn de specifieke problemen van evenzoveel geselecteerde regio’s in kaart gebracht. Deze informatie vormt een belangrijke basis voor regionaal overleg, voor samenwerking en voor afstemming tussen partijen om zodoende de regionale arbeids- en opleidingsmarkt van de huisartsenzorg te verbeteren. Om een compleet beeld te geven van de knelpunten in de regio binnen de huisartsenzorg hebben het Nivel en Prismant de gegevens van huisartspraktijken, pensioenfondsen, onderwijsinstellingen en zorgverzekeraars bij elkaar gebracht. 

Hoe gaat de vraag naar huisartsenzorg in de regio zich de komende vijf jaar ontwikkelen? Hoeveel personele capaciteit staat daar tegenover? Sluiten vraag en aanbod van opleidingsplaatsen op elkaar aan? Hoe ervaren huisartspraktijken de werkdruk; voor welke functies ervaren zij tekorten en met welke oplossingen zijn zij bezig? Regio’s verschillen in de soorten problemen die spelen op de arbeidsmarkt van de huisartsenzorg. De twintig factsheets geven antwoord op deze vragen.

Indeling arbeidsregio’s op basis van algemene, landelijke indeling zorgregio’s
Voor de indeling in twintig regio’s is gebruikgemaakt van het Arbeidsmarkt Zorg- en Welzijn-programma (AZW), waarin Nederland is opgedeeld in 28 arbeidsmarkregio’s. Hierdoor kunnen de factsheets ook gemakkelijk worden vergeleken met de arbeidsmarktinformatie over andere zorgsectoren binnen het AZW-programma. Met de twintig factsheets is het beeld van de regionale huisartsenzorg voor heel Nederland compleet. Eerder maakten Nivel en Prismant al acht regionale factsheets, die deel uitmaakten van een pilot-project in opdracht van Stichting Sociaal Fonds Huisartsenzorg (SSFH), Robuust (de regionale ondersteuningsstructuur (ROS) van Zuid-Nederland) en Transvorm (een samenwerkingsverband van werkgevers in de sector zorg en welzijn in Noord-Brabant). 

Nivel monitort ontwikkelingen in de regio
Het Nivel is begonnen met het monitoren van de ontwikkelingen in verschillende regio’s, door het vragenlijstonderzoek onder huisartspraktijken te herhalen. Dit jaar gebeurt dit voor zes arbeidsmarktregio’s in Oost-Nederland, in opdracht van de Werkgeversvereniging Zorg en Welzijn Oost-Nederland. De resultaten worden eind oktober verwacht.

Het onderzoek
Het Nivel en Prismant hebben de in totaal twintig factsheets ontwikkeld in opdracht van de SSFH. De gegevens uit de factsheets zijn in het najaar van 2018 verzameld, in het kader van het onderzoek ‘Balans in vraag en aanbod huisartsenzorg’ voor het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en de landelijke huisartsenvereniging (LHV). De factsheets zijn onderaan deze pagina te vinden. 

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.