Nieuws
28-05-2018

Nivel steunt nationale infrastructuur voor gezondheidsonderzoek

Om beter samen te werken en onderzoeksgegevens te combineren, is een nieuwe generatie onderzoeksinfrastructuur nodig. Daarom is het Health-RI-initiatief ontwikkeld, op initiatief van een aantal Nederlandse onderzoeksorganisaties.  Het Nivel steunt dit project.

Met Health-RI kunnen meer dan 200 biobanken, beeldbanken en andere beschikbare data van gezonde mensen en patiënten efficiënter en effectiever ontsloten worden voor onderzoekers. Met onze gegevens uit Nivel Zorgregistraties eerste lijn en onze kennis over het gezondheidszorgsysteem draagt het Nivel bij aan Health-RI. We hopen daarmee bij te dragen aan de totstandkoming van een lerend zorgsysteem, waarbij zorggegevens verantwoord worden ingezet om de zorg beter te maken.

Persoonlijke benadering
Health-RI kan bijvoorbeeld bijdragen aan de ontwikkeling van personalized medicine. Hierbij kan voor elke patiënt op maat een behandeling worden gemaakt. Hiervoor moeten vele verschillende eigenschappen van een patiënt in een dossier komen. De nieuwe infrastructuur zorgt dat zorgdata beter bij elkaar kan komen voor onderzoek.

Ook helpt het om de zorg van de toekomst te verbeteren en betaalbaarder te maken. Het zorgsysteem zal zich veel meer richten op preventie, voorspellen, vroege diagnose en behandeling op maat.

Meer over het project
Health-RI is het initiatief van onderzoeksinstellingen en wordt gesteund door diverse Umc’s, patiëntverenigingen, verzekeraars en de federatie medisch specialisten. In landen als Zwitserland, Engeland, Amerika en Duitsland is men ook bezig met het opzetten van soortgelijke infrastructuren.

Meer informatie over de infrastructuur en wat er mee mogelijk is vind je op https://www.health-ri.org

https://www.youtube.com/watch?v=MRdB0Eh5hek

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.