NIVEL zoekt mensen met een chronische aandoening of beperking die (wel eens) behoefte hebben aan ondersteuning bij werk

05-10-2017
NIVEL zoekt mensen met een chronische aandoening of beperking die (wel eens) behoefte hebben aan ondersteuning bij werk

Momenteel ontwikkelen we in het kader van een onderzoeksproject een werkwijzer. Dit is een overzichtelijke, gratis toegankelijke website, waarin zowel werkzoekende als werkende mensen met een chronische aandoening of beperking eenvoudig kunnen zoeken naar goede en voor hen relevante online ondersteuning. Op dinsdag 17 oktober van 17:30 tot 20:00 uur organiseren we een groepsgesprek waarin we het graag willen hebben over hoe de werkwijzer eruit moet komen te zien en op welke manier men erop wil kunnen zoeken. Zou u mee willen doen aan dit gesprek? Meld u dan aan bij Iris de Putter of Ilse Swinkels. De deelnemers aan het groepsgesprek krijgen een reiskostenvergoeding en een presentje voor hun bijdrage aan het gesprek.

Werken met een chronische aandoening of beperking
Voor mensen met een chronische aandoening of beperking is het vaak moeilijk om betaald werk te doen. Bijvoorbeeld, omdat ze niet gemakkelijk aan een baan kunnen komen die bij hun mogelijkheden en beperkingen past. Voor mensen die wél betaald werk hebben, kan het juist moeilijk zijn om aan het werk te blijven. Ze moeten wellicht hun werk aanpassen, omdat ze steeds meer te maken krijgen met vermoeidheid, pijn of andere klachten. En voor mensen die langdurig ziek of arbeidsongeschikt zijn geweest, is werkhervatting vaak een langdurig en ingewikkeld proces.

Online ondersteuning
Ondersteuning kan hierbij helpen. Dat kan op veel manieren, maar één van de manieren die we steeds vaker zien is dat mensen op zoek gaan naar informatie of ondersteuning op het internet. Behalve websites met informatie over werk en regelingen, bestaan er ook cursussen of trainingsprogramma’s die men zelf kan doorlopen via een app (op de telefoon of tablet) of via een website. Het gaat dan vaak om een online cursus of training. Bijvoorbeeld, over hoe je de ziekte of aandoening bespreekbaar maakt bij je leidinggevende of collega’s. Of hoe je een goede balans vindt tussen je werk en de mogelijkheden en beperkingen die je hebt.
Inmiddels zijn al verschillende van dit soort ondersteuningsprogramma’s beschikbaar. Maar waar vind je ze en hoe vind je een online training of cursus die bij jouw doel en behoeften past?

Werkwijzer
Om mensen met een chronische aandoening of beperking te helpen om de juiste online training of cursus te vinden, gaan wij een werkwijzer maken. Dit wordt een overzichtelijke, gratis toegankelijke website, waarin zowel werkzoekende als werkende mensen met een chronische aandoening of beperking eenvoudig kunnen zoeken naar goede en voor hen relevante online ondersteuning.

Hulp gevraagd
Voor het ontwerpen van de ondersteuningswijzer, willen we graag met een aantal mensen met een chronische aandoening of beperking in gesprek. We willen leren van hun ervaringen en wat zij prettig vinden als ze informatie zoeken op internet. Hoe moet de ondersteuningswijzer eruit komen te zien? En op welke manier wil men erop kunnen zoeken? Hierover gaat het groepsgesprek waarvoor wij mensen zoeken.

Praktische informatie
Het gesprek zal plaatsvinden op dinsdag 17 oktober 2017 tussen 17:30 en 20:00 uur bij het NIVEL in het centrum van Utrecht. Bij deelname vergoeden wij de reiskosten. Daarnaast ontvangen de deelnemers een presentje voor hun bijdrage aan het gesprek.

De ontwikkeling van de ondersteuningswijzer is een samenwerking tussen mensen met een beperking, het NIVEL, het Lectoraat Arbeid & Gezondheid van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, het RIVM-Centrum Gezond Leven en JKVG vzw. UWV heeft hiervoor een subsidie verstrekt.