PARTNR: persoonlijk advies om vermoeidheid door borstkanker tegen te gaan
Nieuws
20-10-2020

PARTNR: persoonlijk advies om vermoeidheid door borstkanker tegen te gaan

Op de Universiteit van Twente ging het project Personalized cAnceR TreatmeNt and caRe platform (PARTNR) afgelopen zomer van start. Het project ontwikkelt een intelligent zelflerend systeem waarmee borstkankerpatiënten gepersonaliseerde adviezen kunnen krijgen om kankergerelateerde vermoeidheid tegen te gaan. Het systeem werkt op basis van gecombineerde data van het Nivel en de Nederlandse Kankerregistratie. Naar verwachting is het project over vier jaar afgerond.

Het systeem combineert medische data met data uit het dagelijkse leven om patiënten een gepersonaliseerde interventie te adviseren tegen kankergerelateerde vermoeidheid.

Combineren van data in de Primary Secondary Cancer Care Registry (PSCCR)
Om kankergerelateerde vermoeidheid te voorspellen worden data van de Primary Secondary Cancer Care Registry (PSCCR) gebruikt. In de PSCCR zijn data van de Nederlandse Kanker Registratie over de behandeling van patiënten gecombineerd met data van het Nivel over zorggebruik in de huisartsenpraktijk. Deze data geven niet alleen aan welke borstkankerpatiënten met vermoeidheidsklachten naar de huisarts zijn geweest, maar bevat ook informatie over voorgeschreven medicatie, chronische aandoeningen en tijdelijke klachten of problemen.

Bredere toepassing bij kankerbehandeling uiteindelijke doel
De onderzoekers hopen met de PSCCR over voldoende informatie te beschikken om goed te voorspellen welke patiënten een hoger risico hebben om de huisarts te bezoeken met vermoeidheidsklachten. Wanneer patienten gepersonaliseerde informatie ontvangen, kunnen de klachten eerder worden aangepakt . Uiteindlijke doel is zo de kwaliteit van leven van borstkankerpatiënten te verbeteren. Idealiter vindt het systeem uiteindelijk ook zijn toepassing bij late effecten van behandeling bij andere soorten kanker.

Over het onderzoek
Het Nivel en het IKNL zijn enkele van de vele partners in het project Personalized cAnceR TreatmeNt and caRe platform (PARTNR) van Universiteit Twente, waarvan 25 augustus de kick-off plaatsvond samen met de andere partners.

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.