Verpleegkundigen werken aan preventie
Nieuws
17-04-2019

Verpleegkundigen werken aan preventie

Verpleegkundigen, verzorgenden, begeleiders en praktijkondersteuners zijn zich bewust van hun preventieve rol bij rokende cliënten en cliënten met overgewicht of problematisch alcoholgebruik. Zij achten zich goed in staat om hen te stimuleren gezonder te leven, een doel van het Nationaal Preventieakkoord. Tegelijkertijd geeft ruim twee derde van hen aan behoefte te hebben aan extra scholing, vooral als het gaat om problematisch alcoholgebruik of overgewicht. Dit blijkt uit onderzoek van het Nivel onder deelnemers aan het Panel Verpleging & Verzorging.

Zorgverleners signaleren, adviseren en bieden ondersteuning
Een groot aantal verpleegkundigen, verzorgenden, begeleiders en praktijkondersteuners heeft te maken met cliënten die gezondheidsrisico’s lopen vanwege roken, overgewicht of problematisch alcoholgebruik, zo blijkt uit het Nivel-onderzoek. Vrijwel alle zorgverleners (80 tot 90%) geven aan dat zij de problemen van cliënten die gezondheidsrisico’s lopen vanwege roken, overgewicht of problematisch alcoholgebruik signaleren en dat ze de cliënten advies geven en ondersteunen om gezonder te gaan leven.

Behoefte aan scholing en andere vormen van ondersteuning
Verreweg de meeste zorgverleners (80 tot 90%) achten zich competent om cliënten te stimuleren gezonder te leven. Ruim twee derde van de zorgverleners geeft daarnaast aan behoefte te hebben aan extra scholing, vooral als het gaat om problematisch alcoholgebruik of overgewicht. De zorgverleners geven eveneens aan geholpen te zijn met betere samenwerkingsafspraken tussen de verschillende professionals en betere verwijsmogelijkheden. Ook is er behoefte aan hulpmiddelen voor het geven van adviezen, bijvoorbeeld richtlijnen en folders.

Nationaal Preventieakkoord
Roken, overgewicht en probleemdrinken zijn belangrijke oorzaken van ziekte in Nederland. Om deze problemen aan te pakken en zo bij te dragen aan een gezonder Nederland, heeft de Rijksoverheid met meer dan 70 verschillende organisaties in Nederland het zogenaamd Nationaal Preventieakkoord gesloten. Dit akkoord stelt onder andere dat zorgprofessionals hun cliënten op deze drie thema’s adviezen kunnen geven, hen kunnen begeleiden en hen indien nodig kunnen doorverwijzen. Het Nivel heeft onderzocht welke rol verpleegkundigen en verzorgenden zelf denken te hebben en te kúnnen hebben in deze aanpak.

Het onderzoek
Eind 2018 heeft het Nivel een vragenlijstonderzoek uitgevoerd onder deelnemers van het Nivel Panel Verpleging & Verzorging (www.nivel.nl/panelvenv). In totaal vulden 1059 paneldeelnemers de vragenlijst in. Dit onderzoek is gesubsidieerd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.