Actuele weekcijfers aandoeningen – Surveillance

Griep, het RS-virus en COVID-19 zijn enkele gezondheidsproblemen waarover we wekelijks publiceren, zodra dit door de huisarts wordt geregistreerd. We rapporteren namelijk over het vóórkomen van gezondheidsproblemen en aandoeningen in huisartsenpraktijken in Nederland. Met onze weekcijfers geven we een actueel beeld van de heersende gezondheidsproblemen.

Elke woensdagmiddag actualisering cijfers aandoeningen

Op deze pagina vindt u:

 1. de meest opvallende weekcijfers over aandoeningen, in de wekelijkse samenvatting
 2. al onze weekcijfers, landelijk en regionaal, in de actuele Nivel Surveillance Bulletins
 3. informatie over de onderzoeksmethode Surveillance en de rol daarin van de Peilstations

Radar eenSAMENVATTING SURVEILLANCE WEEK 37
(13 - 19 september 2021)
 

1. Actueel nieuws uit de 380 huisartsenpraktijken van Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn

Zo’n 380 huisartsenpraktijken leveren wekelijks gegevens over gezondheidsproblemen die zij registreren in de dossiers van hun patiënten.

1.1 Aantal jonge kinderen met RSV

De afgelopen weken waren er opvallend veel meldingen van besmettingen met het RS-virus (bron:  RIVM). Het RS-virus veroorzaakt infecties van de luchtwegen, zoals verkoudheid, longontsteking of oorontsteking. Jonge kinderen kunnen er ernstig ziek door worden, bijvoorbeeld als de kleinste luchtbuisjes in de longen ontstoken raken. Dit wordt een bronchiolitis genoemd (bron: thuisarts.nl).

Wat valt op in week 37:

 • De huisartsen registreren in week 37 ongeveer net zoveel jonge kinderen (0 t/m 4 jaar) met een acute luchtweginfectie als de week ervoor. Het aantal is hoger dan gebruikelijk in deze tijd van het jaar.
 • Het gaat met name om kinderen met een acute bovenste luchtweginfectie, bronchiolitis (figuur 1), longontsteking of oorontsteking.
plaatje niet beschikbaar

Al onze actuele weekcijfers over RSV, zowel landelijk als regionaal, vindt u in het meest recente Nivel Surveillance Bulletin hieronder (hoofdstuk 6, bij ‘acute bovenste luchtweginfecties’ en ‘bronchiolitis’) .

2. Actueel nieuws uit de Nivel Peilstations

Zo’n 40 huisartsenpraktijken, de Peilstations van Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn leveren aanvullende gegevens over een aantal ziektebeelden en gebeurtenissen. Dit zijn gegevens die niet verkregen kunnen worden uit de dossiers.

2.1 Surveillance van luchtweginfecties door Nivel Peilstations

De Nivel Peilstations rapporteren het aantal patiënten met een influenza-achtig ziektebeeld voor de landelijke griepsurveillance. Niet iedereen die 'griep' heeft is besmet met het influenzavirus, daarom spreken we van ‘influenza-achtig ziektebeeld’ (IAZ) oftewel ‘griepachtige klachten’. Bij een aantal patiënten met IAZ of een andere acute respiratoire infectie (ARI, oftewel luchtweginfectie) nemen de Peilstation-huisartsen een monster af. Het RIVM onderzoekt deze op influenzavirus, respiratoir syncytieel virus (RSV), rhinovirus, enterovirus,  SARS-CoV-2-virus (dat de ziekte COVID-19 kan veroorzaken), andere humane coronavirussen (hCoV type 229E, OC43 en NL63), parainfluenzavirus (type 1, 2 en 3) en humaan metapneumovirus (hMPV).

Wat valt op in week 37:

 • De Peilstations rapporteren 14 mensen met griepachtige klachten (IAZ) op de 100.000 inwoners. Dat is gebruikelijk voor de tijd van het jaar en onder de epidemische grens van 58 per 100.000 inwoners.
 • Er werden 3 monsters afgenomen bij patiënten met griepachtige klachten (IAZ) en er werden 5 monsters afgenomen bij patiënten met een andere acute luchtweginfectie (ARI).
 • In deze 8 monsters werd eenmaal (13%) seizoens coronavirus, eenmaal (13%) humaan metapneumovirus, eenmaal (13%) rhinovirus en eenmaal (13%) SARS-CoV-2 gevonden.

Let op! De aantallen mensen met COVID-19 in de steekproef van de Peilstations kunnen niet vergeleken worden met de resultaten van de GGD’en. Momenteel worden de meeste mensen met griepachtige klachten getest door de GGD’en. De resultaten van de Peilstations zijn gebaseerd op mensen die op consult komen bij de huisarts.

plaatje niet beschikbaar

plaatje niet beschikbaar

Radar tweeCompleet overzicht weekcijfers aandoeningen – Nivel Surveillance Bulletins

Wekelijks publiceren we een Nivel Surveillance Bulletin met de actuele rapportages van een groot aantal cijfers over aandoeningen op basis van gegevens van huisartsenpraktijken. De cijfers zijn voorzien van beeldende duiding in de vorm van grafieken. Bij elk Surveillance Bulletin horen twee extra uitingen:

 • de samenvatting, die tevens hierboven is opgenomen
 • een bijlage met regionale cijfers voor een selectie van aandoeningen

Nivel Surveillance Bulletins:
rapportages wekelijkse cijfers aandoeningen in de huisartsenpraktijk

Meest recente rapportages

​​Rapportages voorgaande drie weken

Voorgaande Nivel Surveillance Bulletins nodig? Deze kunt u opvragen bij de onderzoeker Mariëtte Hooiveld: m.hooiveld@nivel.nl.

Wekelijkse rapportage over:

 • acute luchtweginfecties, waaronder influenza (griep), pneumonie (longontsteking), kinkhoest, COVID-19
 • gastro-intestinale infecties (buikgriep)
 • bof, mazelen
 • otitis media acuta (oorontsteking)
 • conjunctivitus (oogontsteking)
 • andere infectieziekten
 • hooikoorts
 • alle relevante aandoeningen in de betreffende week

Op aanvraag beschikbaar:

 • cijfers over gezondheidsproblemen die niet in de Nivel Surveillance Bulletins zijn opgenomen


Fragment uit een Nivel Surveillance Bulletin, het wekelijkse actuele overzicht met cijfers over aandoeningen.

Nivel Surveillance Bulletin: een voorbeeld
Nivel Surveillance Bulletin: een voorbeeld

Radar drieMethode Surveillance, inclusief gegevens van de Nivel Peilstations

Voor het samenstellen van onze weekcijfers aandoeningen maken we gebruik van de Methode vaststellen weekcijfers aandoeningen - Surveillance. In het kort:

 • Met onze doorlopende Surveillance baseren we ons op de (geanonimiseerde) gegevens over verleende zorg die zo'n 350 huisartsenpraktijken aangesloten bij Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn elke week routinematig vastleggen in hun elektronische patiëntendossiers.
   
 • De Nivel Peilstations, zo'n 40 deelnemende huisartsenpraktijken, leveren daarnaast aanvullende gegevens over een aantal ziektebeelden, gebeurtenissen en verrichtingen. Dit zijn gegevens die niet verkregen kunnen worden uit de routinematig verzamelde data. De Peilstations spelen een zeer belangrijke rol in de respiratoire surveillance, of te wel de griepsurveillance. Daarvoor rapporteren ze het aantal patiënten met griepachtige klachten (influenza-achtig ziektebeeld, IAZ) en nemen ze elke week monsters af bij een aantal patiënten met IAZ of een andere acute luchtweginfectie.

Meer wetenMeer weten?

Wilt u meer weten over Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn?

Hendriksen, J., Hooiveld, M. Actuele weekcijfers aandoeningen – Surveillance. Uit: www.nivel.nl [Laatst gewijzigd op 22-09-2021; geraadpleegd op 24-09-2021]. URL: https://www.nivel.nl/nl/nivel-zorgregistraties-eerste-lijn/actuele-weekcijfers-aandoeningen-surveillance