Fysiotherapeut: Meetwaarden

Wat valt op?

  • Bij 56% van de patiënten is een meetinstrument gebruikt tijdens de behandeling bij de fysiotherapeut. Dit is een stijging van bijna 7% ten opzichte van 2016.
  • In 2017 is er voor het eerst bij de meerderheid van de patiënten minimaal één meetinstrument gebruikt.
  • De ‘Patiënt Specifieke Klachten Lijst’ is het meest gebruikte meetinstrument.

Meetinstrument

Het aandeel patiënten waarbij minimaal één meetinstrument gebruikt wordt tijdens de hele behandeling is ten opzichte van voorgaande jaren in 2017 gestegen, naar bijna 56 procent. Dit jaar is het tevens voor het eerst dat dit bij de meerderheid van de patiënten is gebeurd. Deze stijging kan worden verklaard door de toenemende vraag van beroepsverenigingen en zorgverzekeraars om behandelresultaten te meten. Het gemiddelde aantal meetmomenten en het gemiddelde aantal verschillende eetinstrumenten verandert nauwelijks.

Top-5 meetinstrumenten

Sinds het begin van de registratie van meetinstrumenten in Nivel Zorgregistraties eerste Lijn in 2013, wordt de
lijst consequent aangevoerd door de Patiënt Specifieke Klachtenlijst. Ook in 2017 werd dit instrument
het vaakst gebruikt. Het gebruik steeg zelfs naar inzet bij 87% van de patiënten die een behandeling kregen ten opzichte van 82% in 2016. De Visual Analogue Scale volgt op plaats 2 met een gebruikerspercentage van 61%.
 
Nieuw in de top 5 in 2017 is de Global Perceived Effect op de derde plek met ruim 6%.
Van den Dool J, Schermer T. Zorg door de fysiotherapeut - meetwaarden. Uit: Nivel Zorgregistraties eerste lijn [internet]. 2019 [Laatst gewijzigd op 04-06-2019; geraadpleegd op 24-06-2019]. URL: www.nivel.nl/nl/nivel-zorgregistraties-eerste-lijn/fysiotherapeut-meetwaarden