Fysiotherapie: Conclusie screening directe toegang

Patiënten die op eigen initiatief bij de fysiotherapeut komen ondergaan een screening door de fysiotherapeut. Tijdens de screening wordt door middel van gerichte vragen binnen een beperkte tijd (circa 10 minuten) vastgesteld of de patiënt met zijn of haar klachten aan het juiste adres is bij de fysiotherapeut. Wanneer de klacht/hulpvraag niet geïndiceerd is voor fysiotherapie (conclusie ‘nietpluis') wordt de patiënt geadviseerd contact op te nemen met de (huis)arts. Wanneer de fysiotherapeut tot de conclusie ‘pluis’ komt, informeert hij de patiënt over de mogelijkheid om, zonder tussenkomst van een arts, door te gaan met het diagnostisch fysiotherapeutisch proces.

Door wijzigingen van prestatiecodes in 2016 zijn er over 2016 en 2017 geen gegevens beschikbaar
voor betrouwbare informatie over de conclusie screening directe toegankelijkheid. Er is daarom besloten om voor deze jaren geen resultaten te presenteren.

 

Van den Dool J, Schermer T. Zorg door de fysiotherapeut - conclusie screening directe toegang. Uit: Nivel Zorgregistraties eerste lijn [internet]. 2019 [Laatst gewijzigd op 05-06-2019; geraadpleegd op 24-06-2019]. URL: www.nivel.nl/nl/nivel-zorgregistraties-eerste-lijn/fysiotherapie-conclusie-screening-directe-toegang