Griepprik: veelgestelde vragen

Wie krijgt een griepprik? Moet ik betalen voor de griepprik? Waarom wordt niet iedereen gevaccineerd tegen griep? Geeft de griepprik bijwerkingen? Antwoorden op deze en meer vragen over de griepprik vindt u hieronder.

Griepprik: veelgestelde vragen

Coronavirus

De symptomen van het coronavirus lijken op die van griep: koorts en luchtwegklachten, zoals hoesten of kortademigheid. Meer informatie over het nieuwe coronavirus en hoe het Nivel dit monitort vindt u op onze homepage en op de website van het RIVM.

Griepprik: veelgestelde vragenWie krijgt een griepprik?

Een griepprik wordt aanbevolen aan mensen van 60 jaar en ouder en aan volwassenen en kinderen met chronische ziekten (onder andere diabetes mellitus, hart-, long- en nierziekten) en/of immuunstoornissen. Ook wordt de griepprik aanbevolen aan mensen met een verstandelijke beperking die in een instituut verblijven, aan verpleeghuisbewoners en aan personen die veel in aanraking komen met deze mensen, zoals zorgprofessionals. Het nemen van de griepprik wordt afgeraden aan personen met een ernstige allergie voor kippeneieren en aan baby’s jonger dan 6 maanden. Zwangeren met een indicatie voor de griepprik kunnen deze gewoon nemen, ook in het eerste trimester van de zwangerschap.

Griepprik: veelgestelde vragenWaarom wordt niet iedereen gevaccineerd tegen griep?

Voor jonge, gezonde volwassenen vormt griep minder gevaar. Ze lopen niet alleen minder risico griep te krijgen, maar ook zal de griep, als deze wel optreedt, minder hevig zijn. Daarom hoeft deze groep dan ook niet gevaccineerd te worden.

Griepprik: veelgestelde vragenMoet ik betalen voor de griepprik?

De griepprik is gratis voor mensen die tot de risicogroep behoren en voor mensen die hiervoor door de huisarts zijn uitgenodigd. Meer informatie over de organisatie en financiering van de griepprik vindt u bij de Jaarlijkse griepvaccinatie-campagne (RIVM).

Griepprik: veelgestelde vragenWaarom wordt het aanbevolen elk jaar een griepprik te halen?

De hoeveelheid antilichamen na de vaccinatie neemt in de loop van de tijd af. Na ongeveer vijf maanden zijn er te weinig antilichamen over om adequate bescherming te bieden. Daarnaast ondergaat het griepvirus regelmatig kleine genetische veranderingen. De afweer verkregen door eerdere infecties of de vaccinatie van het vorige jaar beschermen niet noodzakelijkerwijs tegen gemuteerde griepvirussen. Omdat het virus verandert, moet het vaccin elk jaar aangepast worden aan de meest recente virustypen.

Griepprik: veelgestelde vragenHoe bepaalt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) welke virustypen in het vaccin komen?

Een netwerk van laboratoria over de hele wereld geeft de vier WHO samenwerkende centra voor griep (Atlanta, Londen, Melbourne en Tokio) de mogelijkheid de circulerende virussen te identificeren. De vaccins worden elk jaar aangepast zodat de meest recente griepvirussen in het vaccin voor het volgende jaar zitten.

Griepprik: veelgestelde vragenWaar bestaat het griepvaccin uit?

Het griepvaccin bevat verschillende typen geïnactiveerd (dood) virus. De virussen worden gekweekt in bevruchte kippeneieren, vervolgens gedood en gezuiverd alvorens het vaccin wordt gemaakt. Globaal genomen levert één ei genoeg virus voor één vaccin dosis.

Griepprik: veelgestelde vragenGeeft de griepprik bijwerkingen?

De meest voorkomende bijwerking van de griepprik is roodheid en pijn op de plaats van injectie. Daarnaast kunnen in enkele gevallen lichte koorts en pijnlijke spieren optreden. (Zie ook www.lareb.nl)

Griepprik: veelgestelde vragenHoe werkt de bescherming van de griepprik?

Na de vaccinatie begint het afweersysteem met de productie van antilichamen tegen de virale eiwitten uit het vaccin. Als vervolgens blootstelling met het echte virus plaatsvindt, binden de antilichamen zich aan binnendringende griepvirussen, zodat deze geëlimineerd kunnen worden en het weefsel geen schade (meer) oploopt. Hierdoor worden mensen niet ziek of zijn de klachten minder ernstig.

Griepprik: veelgestelde vragenWanneer moet je gevaccineerd worden?

Het is lastig om aan te geven wat precies het beste moment voor de griepprik is aangezien het begin van de jaarlijkse epidemie elk jaar varieert. In het noordelijke halfrond is de beste tijd om gevaccineerd te worden tussen half oktober tot half november.

Griepprik: veelgestelde vragenHoe effectief is het griepvaccin?

Als u de griepprik haalt, is de kans om griep te krijgen kleiner. Hoe goed de griepprik werkt is per jaar en per persoon verschillend. Dit komt onder andere door:

  • hoe goed de griepprik past bij de griepvirussen die er in die winter zijn
  • de afweer van de persoon die de griepprik krijgt

De effectiviteit van de griepprik is gemiddeld 40%. Dit betekent dat de griepprik er bij 40 van de 100 mensen voor zorgt dat zij geen griep krijgen.

Bij de mensen met een griepvaccinatie die toch griep krijgen, zorgt de griepprik er meestal voor dat zij minder ernstig ziek worden. Dit is vooral van belang voor mensen die vanwege een aandoening of hun leeftijd een minder goed werkende afweer hebben.

Griepprik: veelgestelde vragenKun je griep krijgen als je gevaccineerd bent?

Het is mogelijk dat (vooral oudere) mensen toch griep krijgen terwijl ze gevaccineerd zijn (zie ook vorige vraag). Patiënten die toch griep krijgen ondanks een griepprik, zijn meestal minder ernstig ziek en hebben een lagere kans op complicaties van griep, zoals longontsteking, ziekenhuisopname of overlijden.

Griepprik: veelgestelde vragenWaarom wisselt de effectiviteit van de griepprik?

In het voorjaar wordt gestart met het samenstellen van de griepprik. Deskundigen bekijken ieder jaar welke griepvirussen waarschijnlijk gaan komen in de winter. Die virussen worden in de griepprik opgenomen.
Het duurt ongeveer een half jaar om de griepprik te maken. In dit half jaar kunnen nieuwe varianten van griepvirussen ontstaan en griep veroorzaken. Tegen die nieuwe varianten werkt de griepprik mogelijk minder goed.

Griepprik: veelgestelde vragenWerkt de griepprik bij iedereen even goed?

De griepprik werkt het best als de persoon die de griepprik krijgt een goede weerstand heeft.
Iemand met een minder goede weerstand maakt minder afweerstoffen tegen het griepvirus. Toch kan iemand met een minder goede weerstand voldoende afweerstoffen maken om beschermd te zijn tegen de griep of de gevolgen van griep.
Juist mensen met een verminderde afweer hebben meer kans dat griep leidt tot ernstige ziekte of zelfs sterfte. Om zich daartegen te beschermen, is het zinvol voor hen om de griepprik te halen.

Griepprik: veelgestelde vragenKan ik griep krijgen van de griepprik?

Nee, de griepprik kan geen griep veroorzaken. Ook niet bij mensen met een minder goede weerstand. In de Nederlandse griepprik zitten dode deeltjes van griepvirussen en daar kunt u geen griep van krijgen. Alleen van een levend griepvirus kunt u griep krijgen.
Sommige mensen kunnen zich een paar dagen na de griepprik wel minder lekker voelen. En bijvoorbeeld lichte verhoging krijgen. Dit is geen griep, maar een normale reactie van het lichaam op een inenting. Een dergelijke reactie is vergelijkbaar met die bij vaccinatie van jonge kinderen.

Griepprik: veelgestelde vragenWat is de samenstelling van het griepvaccin?

Het vaccin dat in de winter 2021/2022 wordt gebruikt is een quadrivalent vaccin dat beschermt tegen het griepvirus A en B. De samenstelling bestaat uit vier influenzavirussen:

  • A/Victoria/2570/2019 (H1N1)pdm09-achtig virus
  • A/Cambodia/e0826360/2020 (H3N2)-achtig virus
  • B/Washington/02/2019 (B/Victoria lijn)-achtig virus
  • B/Phuket/3073/2013 (B/Yamagata lijn)-achtig virus

Huisartsen gebruiken de volgende twee vaccins: Influvac Tetra (leverancier: Viatris) en Vaxigrip Tetra (leverancier: Sanofi). De bijsluiterteksten van beide vaccins vindt u op de website van het RIVM.

 

Hendriksen, J., Hooiveld, M.. Griepprik: veelgestelde vragen. Uit: www.nivel.nl [Laatst gewijzigd op 22-04-2022; geraadpleegd op 30-06-2022]. URL: https://www.nivel.nl/nl/nivel-zorgregistraties-eerste-lijn/griepprik-veelgestelde-vragen