ICPC-rubriek Eikenprocessierups - Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn

Doordat de verspreiding van de eikenprocessierups (EPR) de laatste jaren door heel Nederland explosief is toegenomen, zijn ook de overlast en de gezondheidsklachten door de brandharen van de EPR toegenomen. De grootste overlast en daarmee de meeste meldingen gerelateerde gezondheidsklachten vindt plaats in de maanden juni tot en met augustus, als de brandharen van de rupsen vrijkomen van de rupsen zelf en van hun nesten. Maar ook daarna kunnen de klachten voorkomen, omdat de brandharen zich dan uit de lege nesten verspreiden. Bijna iedereen die met de brandharen in contact komt krijgt last van de minuscule weerhaakjes in huid, ogen en luchtwegen. De omvang en de ernst van de klachten verschillen sterk van persoon tot persoon. 

GevarendriehoekGezondheidsklachten

Niet alle mensen reageren even sterk op de brandharen van de rups. Echter, is iemand al vaker in contact gekomen met de haren van de EPR, dan kan de reactie veel heftiger zijn. Uit onderzoek blijkt dat jeuk en huiduitslag het meest voorkomen, vaak (89%) gecombineerd.

 • Mechanisch effect: pijnlijke wondjes. De brandharen dringen gemakkelijk in de huid, de ogen en in de luchtwegen en blijven zitten doordat ze weerhaken hebben.
 • Op allergie lijkend effect. De stoffen die van de haren afkomen veroorzaken een op allergie lijkende huiduitslag, zwellingen, rode ogen en jeuk (pseudo-allergische reactie). Daarnaast kan een deel van de bevolking ook een allergie ontwikkelen op de eiwitten die vrijkomen uit de brandharen.

In de tabel vindt u de klachten die het gevolg kunnen zijn van de EPR.

Klachten, die het gevolg kunnen zijn van de Eikenprocessierups

Bron: GGD-Richtlijn Medische Milieukunde: De eikenprocessierups en gezondheid; 2008; Rapportnr. RIVM: 609330007

E-health laptopPeilstationsmodule: gebruikte ICPC-codes

De volgende ICPC-codes zijn van toepassing voor deze rubriek:

 • S01 - Pijn / gevoeligheid huid
 • S02 - Pruritus / jeuk
 • S06 - Lokale roodheid / erytheem huid
 • S98 - Urticaria
 • S29 - Andere ziekte huid / subcutis

LinksICPC-trigger: vervolgvraag

Zodra u als Peilstationsarts deze codes gebruikt in de Peilstationsmodule, krijgt u volgende vraag te zien met het bijbehorende vervolgactie voor u:

 • Betreft het klachten ten gevolge van de eikenprocessierups?
  ja (wilt u de vragenlijst invullen?)
  nee

  onbekend

 

Hooiveld, M. ICPC-rubriek Eikenprocessierups - Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn. Uit: www.nivel.nl [Laatst gewijzigd op 20-12-2022; geraadpleegd op 02-04-2023]. URL: https://www.nivel.nl/nl/nivel-zorgregistraties-eerste-lijn/informatie-voor-deelnemende-peilstations/icpc-codering-toelichting-bij-rubrieken/icpc-rubriek-eikenprocessierups