GevarendriehoekConsulten waarbij het registreren van de health check relevant kan zijn

Er zijn drie soorten consulten waarbij een health check aan de orde kan zijn. Hoe vaak komen dit soort consulten voor en welke vervolgstappen neemt de huisarts? De bijbehorende vragenlijsten zijn gesplitst naar de volgende drie typen consulten:

 1. een consult waarin de huisarts een check aanbiedt aan de patiënt. Het preventieconsult is een versie van dit eerste type health check consult.
 2. een consult waarin patiënten zelf om een check vragen. Dit kan ‘een algehele periodieke controle zonder medische indicatie’ zijn of een individuele test, bijvoorbeeld een PSA-meting of een meting ter bepaling van bepaalde bloedwaarden, zoals glucose of cholesterol. Dit kan de primaire reden van het bezoek van de patiënt zijn maar het gebeurt ook vaak binnen een ander consult.
 3. een consult waarbij patiënten uitleg of advies van de huisarts willen, naar aanleiding van een health check die zij elders willen doen of hebben gedaan

Aandachtspunten

 • Ook verzoeken van patiënten om een health check die niet worden gehonoreerd worden geregistreerd.
 • Elk health check gerelateerd consult wordt met een vaste ICPC code geregistreerd.
 • Eerst wordt er nagegaan of het een health check-consult betreft, elk consult wordt geregistreerd. Als het een health check betreft worden er enkele aanvullende vragen gesteld: wat voor consult is het? Wat was de beslissing? Wat zijn de vervolgstappen? Welke overwegingen liggen er ten grondslag aan de (behandel)beslissing?

Peilstationsmodule: te gebruiken ICPC-codes

De volgende ICPC-codes worden gebruikt voor deze rubriek:

 • K44 - Health check HVZ inclusief bloeddruk meten
 • Y44 - PSA, rectaal toucher of prostaat-echo
 • A97.01 - Total body scan
 • A97.01 - Algemeen bloedonderzoek
 • S82 - Moedervlekken zonder klachten
 • S79 - Fibromen zonder klachten
 • S78 - Lipomen zonder klachten

ICPC-trigger: vervolgvragen bij registreren
Zodra u als Peilstationsarts deze codes gebruikt in de Peilstationsmodule, krijgt u volgende vragen te zien met de bijbehorende vervolgactie voor u:

 

 1. Gaat het om een test op of vraag over risicofactoren of ziekte?
  Ja (ga door met de volgende vraag)
  Neen (geen health check)

   
 2. Heeft de patiënt klachten / symptomen die een indicatie zijn voor deze test?
  Ja (geen health check maar diagnostische test)
  Neen (wilt u de vragenlijst invullen?)

 

Hooiveld, M. ICPC-rubriek Health checks - Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn. Uit: www.nivel.nl [Laatst gewijzigd op 20-12-2022; geraadpleegd op 02-04-2023]. URL: https://www.nivel.nl/nl/nivel-zorgregistraties-eerste-lijn/informatie-voor-deelnemende-peilstations/icpc-codering-toelichting-bij-rubrieken/icpc-rubriek-health-checks