Cijfers huisartsen - Top-10 geneesmiddelen, totaal en naar leeftijd

In 2019 kreeg ruim 16% van de patiënten ingeschreven in een huisartsenpraktijk een maagzuurremmer voorgeschreven. Maagzuurremmers zijn daarmee het meest voorgeschreven middel in de huisartsenpraktijk. Ook in de jaren 2015-2018 waren maagzuurremmers één van de meest voorgeschreven middelen. Naast maagzuurremmers, staan ook NSAIDs (ontstekingsremmende pijnstillers) en cholesterolverlagers elk jaar in de top-5 van meest voorgeschreven geneesmiddelen (zie ook Aantal patiënten met één of meer geneesmiddelvoorschriften). De top 3 is sinds 2015 stabiel.

De top-10 van geneesmiddelvoorschriften is gebaseerd op “niveau 3” van de ATC-codering (therapeutische/farmacologische subgroep).

Per leeftijdsgroep is er wel verschil te zien in de meest voorgeschreven geneesmiddelen. Zo worden aan kinderen voornamelijk antibiotica voorgeschreven. Bij jong volwassenen staat, zoals kan worden verwacht, hormonale anticonceptiva op nummer 1 van meest voorgeschreven geneesmiddelen. Voor patiënten vanaf 45 jaar maakt deze plaats voor maagzuur remmende middelen en geneesmiddelen voor het hart- en vaatstelsel.
 

Top-10 van geneesmiddelvoorschriften naar leeftijdsgroep, 2019
            Top-10 of drug prescriptions by age category, 2019

(Klik op bovenstaand plaatje om de tabel te openen)

Nielen MMJ, Weesie YM, Davids RN, Winckers MLJJ, Korteweg L, de Leeuw-Stravers E, Urbanus TLF van Dijk L, Korevaar JC, Wagner C, Hek K. Cijfers huisartsen - Top-10 geneesmiddelen, totaal en naar leeftijd. Uit: Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn [internet]. 2020 [Laatst gewijzigd op 25-06-2020; geraadpleegd op 22-09-2020]. URL: www.nivel.nl/nl/nivel-zorgregistraties-eerste-lijn/top-10-geneesmiddelen-totaal-en-naar-leeftijd