Onderzoeksprogramma Infectieziekten

Onder constructie

Vanaf april 2023 zal ons onderzoek naar infectieziekten in dit onderzoeksprogramma starten. Tot die tijd is dit thema ondergebracht bij het onderzoeksprogramma Huisartsenzorg.

onder constructie
 

De impact van infectieziekten op gezondheid en maatschappij

De plotselinge opkomst van COVID-19 heeft ons op confronterende wijze duidelijk gemaakt dat gezondheid niet alleen het individu aangaat, maar ook de samenleving als geheel. De coronapandemie heeft ons doen beseffen dat we als maatschappij blijvend op onze hoede moeten zijn voor uitbraken van infectieziekten en de grote gezondheidsrisico’s die zij met zich meebrengen.

Nivel onderzoekt

Een belangrijk deel van ons onderzoek naar infectieziekten richt zich op surveillance: het wekelijks signaleren en rapporteren van gezondheidsproblemen aan de hand van de zorgdata die Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn aanreikt. Daarnaast doen we landelijk representatief onderzoek naar de sociale en mentale aspecten die een rol spelen bij bijvoorbeeld een infectieziekte-uitbraak. Onze actuele inzichten geven beleidsmakers aanknopingspunten voor het ontwikkelen van beleid ten tijde van crises.

<p>Hooiveld, M, Paget, J</p> . Onderzoeksprogramma Infectieziekten. Uit: www.nivel.nl [Laatst gewijzigd op 14-02-2023; geraadpleegd op 23-03-2023]. URL: https://www.nivel.nl/nl/onderzoeksprogrammas-nivel/infectieziekten-vanaf-1april-2023