Met het Consumentenpanel Gezondheidszorg doet het Nivel onderzoek naar wat patiënten en burgers bezighoudt wat betreft de gezondheidszorg. De onderwerpen die hierop betrekking hebben zijn zeer divers. We geven een overzicht van een aantal onderwerpen waar binnen het panel onderzoek naar wordt gedaan.
Ons onderzoek met het Consumentenpanel Gezondheidszorg
Betaalbaarheid van zorg
De uitgaven voor de gezondheidszorg zijn de afgelopen jaren flink toegenomen en de verwachting is dat de zorgkosten toe blijven nemen de komende jaren. Om kwalitatief goede zorg te kunnen blijven bieden in de toekomst, moet er worden nagedacht hoe de zorg betaalbaar kan worden gehouden.
- Eigen betalingen in de zorg
-
Door de overheid zijn verschillende maatregelen geïntroduceerd die tot doel hebben om de zorg betaalbaar te houden. Een hiervan is het invoeren van eigen betalingen in de zorg. Idee hierachter is dat eigen betalingen zorggebruikers ervan bewust zouden maken dat zorg geld kost. Hierdoor zouden zij kostenbewust zorg gaan gebruiken en dit zou leiden tot minder zorggebruik. Binnen het Consumentenpanel Gezondheidszorg wordt onderzocht of deze maatregelen werken zoals bedoeld.
Deze maatregelen zouden er ook toe kunnen leiden dat de zorg niet voor iedereen even betaalbaar is. Ook dit wordt binnen het panel onderzocht, naast andere onderwerpen die met betaalbaarheid van zorg te maken hebben.
Links Betaalbaarheid van zorg
Een greep uit onze onderzoeken:
- Feitenblad: Consumentenpanel Gezondheidszorg. Afzien van zorg vanwege de kosten en wachttijden voor het bezoek aan een medisch specialist (publicatie, 24-04-2019)
- Ondersteuning verzekerden wenselijk bij controle zorgnota’s (nieuwsbericht met publicatie, 21-12-2018)
- Increased cost sharing and changes in noncompliance with specialty in The Netherlands (artikel Health Policy, 14-12-2017)
- Toename van verzekerden die kiezen voor een vrijwillig eigen risico (publicatie, 15-04-2016)
- Nivel-onderzoek biedt inzicht in zorgmijden (nieuwsbericht met publicatie, 28-10-2015)
Kiezen
In het huidige zorgstelsel wordt van zorggebruikers een actieve rol verwacht. Zo wordt verlangd dat zij zich gedragen als ‘zorgconsumenten’ die kiezen naar welke zorgaanbieder of zorgverzekeraar zij het best kunnen gaan. Ook hebben zij een actieve inbreng in het proces van samen beslissen, waarbij patiënt en behandelaar samen het proces doorlopen dat uitmondt in tot de keuze voor een bepaalde behandeling. Op deze manier zouden zorggebruikers zorgaanbieders en zorgverzekeraars dwingen om goede kwaliteit van zorg te leveren tegen een scherpe prijs.
1. Kiezen van zorgaanbieder en zorgverzekeraar
Binnen het Consumentenpanel Gezondheidszorg doen we regelmatig onderzoek naar het thema ‘kiezen’. Zo meten we jaarlijks of mensen gewisseld zijn van zorgverzekeraar en wat de redenen zijn om te wisselen of juist niet. Op basis van dit onderzoek houdt het Consumentenpanel een Barometer Wisselen van Zorgverzekeraar bij.
Links Kiezen van zorgaanbieder en zorgverzekeraar
Een greep uit onze onderzoeken:
- Switching health insurer in the Netherlands : price competition but lacking competition on quality (artikel Eurohealth, 23-12-2019)
- Instrument ontwikkeld om vaardigheden van verzekerden voor kiezen zorgverzekering te meten (nieuwsbericht met publicaties, 16-12-2019)
- To what degree do patients actively choose their healthcare provider at the point of referral by their GP? A video observation study (artikel BMC Family Practice, 01-12-2019)
- An assessment of the Dutch experience with health insurers acting as healthcare advisors (artikel PLoS One, 08-11-2019)
- 8% van de verzekerden geeft aan te zijn overgestapt van zorgverzekeraar in 2019 (nieuwsbericht met publicatie, 09-04-2019)
- Wat vinden verzekerden van het kiezen van een zorgverzekering? (nieuwsbericht met publicatie, 01-06-2017)
2. Kiezen van behandeling: shared decision making
Het is van belang dat mensen actief betrokken zijn in de keuze voor behandelingen, bijvoorbeeld door middel van shared decision making. Binnen het panel wordt daarom onderzoek gedaan naar de mate waarin mensen betrokken willen zijn in het besluitvormingsproces en naar de die factoren hieraan gerelateerd zijn.
Sinds 2016 meet het Nivel jaarlijks hoe patiënten de gezamenlijke besluitvorming over een behandeling ervaren bij hun huisarts of medisch specialist. Dit percentage wordt als indicator weergegeven op de website Staat van de Volksgezondheid en Zorg.
Links Kiezen van behandeling: shared decision making
Een greep uit onze onderzoeken:
- Feitenblad: Consumentenpanel Gezondheidszorg. Samen met de arts beslissen over een behandeling (publicatie, 24-04-2019)
- Minder antibioticavoorschriften bij samen beslissen (nieuwsbericht met publicatie, 11-02-2019)
- Does shared decision-making reduce antibiotics prescribing in primary care? (artikel Journal of Antimicrobial Chemotherapy, 27-11-2018)
- Omgeving patiënt van invloed op betrokkenheid in medische besluitvorming (nieuwsbericht met publicatie, 22-03-2018)
Vertrouwen in de gezondheidszorg
Het vertrouwen van zorggebruikers in zorgverleners, zorginstellingen en zorgverzekeraars is een belangrijke basis voor de werking van het gezondheidszorgsysteem. Regelmatig wordt in het Consumentenpanel Gezondheidszorg dit vertrouwen gemeten, bijvoorbeeld met de Barometer Vertrouwen in de Gezondheidszorg.
- Meten van vertrouwen op drie niveaus
-
Tot 2004 is dit vrijwel elk jaar gebeurd en sinds 2004 wordt het vertrouwen elke twee jaar gemeten.
Bij de metingen wordt gekeken naar drie verschillende onderwerpen van vertrouwen:- het algemeen vertrouwen in de gezondheidszorg, nu en in de toekomst
- het vertrouwen in specifieke zorgverleners en zorginstellingen. Dit betreft bijvoorbeeld huisartsen, alternatieve genezers, ziekenhuizen en verpleeghuizen, maar ook het vertrouwen in zorgverzekeraars
- het vertrouwen in diverse aspecten van de gezondheidszorg
Op basis van dit onderzoek houdt het Consumentenpanel Gezondheidszorg een Barometer Vertrouwen in de Gezondheidszorg bij.
Links Vertrouwen in de gezondheidszorg
Een greep uit onze onderzoeken:
Solidariteit in het Nederlandse zorgstelsel
Sinds 2013 wordt om het jaar gemeten hoe het gesteld is met de solidariteit in de zorg. Met de Barometer Solidariteit in het Nederlandse Zorgstelsel meten we de betalingsbereidheid onder de algemene bevolking in Nederland.
Links Solidariteit in de gezondheidszorg
Een greep uit onze onderzoeken:
- Barometer Solidariteit in het Nederlandse Zorgstelsel: cijfers 2017 (nieuwsbericht met publicatie, 04-09-2018)
- Burgers staan achter solidariteit in de zorg, maar wat betekent solidariteit voor hen? (nieuwsbericht met publicatie, 24-07-2019)
Zorgaanbieders
Een van de drie partijen die een belangrijke rol hebben in het zorgstelsel zijn de zorgaanbieders. Vrijwel iedereen heeft weleens te maken gehad met zorgaanbieders, bijvoorbeeld met de huisarts, de apotheek, de tandarts of met een zorgprofessional in een ziekenhuis.
- Ervaringen en meningen van zorggebruikers over zorgaanbieders
-
Binnen het Consumentenpanel Gezondheidszorg wordt, onder andere, onderzoek gedaan naar de ervaringen en meningen van zorggebruikers over zorgaanbieders. Voorbeelden zijn:
- onderzoek naar substitutie, waarbij behandelingen verschuiven van de tweedelijns- naar de eerstelijnszorg.
- de vraag hoe mensen kiezen voor een zorgaanbieder, bijvoorbeeld hoe kiezen mensen voor een ziekenhuis
Links Zorgaanbieders
Nivel-onderzoek met en over zorgaanbieders:
- Burgers over kernwaarden en kerntaken huisarts (publicatie, 21-10-2019)
- Feitenblad: Consumentenpanel Gezondheidszorg. Patiënten wederom positief over de bejegening door hun huisarts (publicatie, 24-04-2019)
- Burgers vinden het belangrijk dat huisartsen deskundig en betrokken zijn (nieuwsbericht met publicaties, 21-03-2019)
- Online een afspraak maken bij de huisarts (nieuwsbericht met publicatie, 08-03-2017)
- Wensen van patiënten spelen rol bij afwijken van richtlijnen (nieuwsbericht met publicatie, 13-02-2017)
- Percentage patiënten dat antibioticum krijgt voorgeschreven daalt iets (nieuwsbericht met publicatie, 25-10-2018)
Zorgverzekeraars
Zorgverzekeraars hebben een centrale positie in de driehoek van zorgaanbieders, zorggebruikers en zorgverzekeraars. Het idee is dat zij kwalitatief goede zorg inkopen tegen een scherpe prijs.
Belangrijke onderwerpen binnen het Consumentenpanel Gezondheidszorg zijn het wisselen van zorgverzekeraar, waarvoor we een Barometer Wisselen van Zorgverzekeraar bijhouden, en de rol van zorgverzekeraars in de zorg.
- Wisselen van zorgverzekeraar
-
Het wisselen van zorgverzekeraar is bedoeld om zorgverzekeraars hiertoe te stimuleren tot het leveren van goede zorg tegen scherpe prijs. Jaarlijks meten we of mensen gewisseld zijn van zorgverzekeraar. Ook vragen we naar de redenen waarom mensen wel of niet gewisseld zijn. Op basis van dit onderzoek houden we een Barometer Wisselen van Zorgverzekeraar bij.
- Rol zorgverzekeraars in de zorg
-
Naast het wisselen van zorgverzekeraar, onderzoeken we onder andere ook wat mensen vinden van de rol van zorgverzekeraars in zorginkoop en welke rol zorgverzekeraars spelen in de keuze voor een zorgaanbieder.
Links Zorgverzekeraars
Een aantal van onze onderzoeken:
- Verzekerden wisselen van zorgverzekeraar vanwege hoogte premie (nieuwsbericht met publicatie, 09-04-2019)
- Instrument ontwikkeld om vaardigheden van verzekerden voor kiezen zorgverzekering te meten (nieuwsbericht met publicaties, 16-12-2019)
- Eén op de tien verzekerden is bekend met de Zorgverzekeringskaart (publicatie, 25-04-2018)
- Informatie rondom het overstappen van zorgverzekeraar kan nog beter (nieuwsbericht met publicaties, 09-04-2018)
- An assessment of the Dutch experience with health insurers acting as healthcare advisors (artikel PLoS One, 08-11-2019)
- Sommige informatie moeilijk vindbaar op websites van zorgverzekeraars (nieuwsbericht met publicaties, 16-04-2019)
Geneesmiddelen
Veel mensen gebruiken geneesmiddelen. Dit kunnen geneesmiddelen zijn die door een arts zijn voorgeschreven, maar ook geneesmiddelen die men zelf heeft gekocht, bijvoorbeeld via internet.
Onderwerpen van onderzoek zijn bijvoorbeeld:
- Overhouden van geneesmiddelen
-
Het overhouden van geneesmiddelen is de meest genoemde bron van verspilling bij het Meldpunt Verspilling. Binnen het panel doen we onderzoek naar hoe vaak zorggebruikers geneesmiddelen overhouden en waarom, om hier meer grip op te krijgen.
- Effecten van het niet meer vergoeden van geneesmiddelen
-
Het panel biedt ook unieke mogelijkheden om effecten van het niet meer vergoeden van geneesmiddelen te onderzoeken. Door antwoorden op vragenlijsten te combineren met gegevens over zorggebruik zoals geregistreerd bij de huisarts, kunnen we bijvoorbeeld nagaan:
- of geneesmiddelen die niet meer vergoed worden minder vaak worden voorgeschreven
- wat zorggebruikers doen die de geneesmiddelen niet meer voorgeschreven krijgen
Links Geneesmiddelen
Een greep uit onze onderzoeken:
- Nederlanders hebben vertrouwen in hun eigen medicijnen (nieuwsbericht met publicatie, 21-05-2019)
- Burgers weten niet welke zorg apotheek nog meer biedt (nieuwsbericht met publicatie, 06-04-2018)
- Minder antibioticavoorschriften bij samen beslissen (nieuwsbericht met publicatie, 11-02-2019)
- Monitor Vitamines, Mineralen en paracetamol uit het pakket (project; onderzoek naar het effect van het niet meer vergoeden van geneesmiddelen, gestart oktober 2018)
E-health
Het ministerie van VWS wil het gebruik van e-health meer benutten. De omslag naar e-health levert naar verwachting betere zorg en meer eigen regie op. De ontwikkelingen met betrekking tot e-healh in Nederland worden sinds 2013 gemonitord in de jaarlijkse eHealth-monitor van het Nivel en Nictiz.
- eHealth-monitor
-
Vanaf 2013 voert Nivel in samenwerking met Nictiz, het Nationaal ICT Instituut in de Zorg, de Nederlandse ‘eHealth-monitor’ uit. De monitor geeft over meerdere jaren onder meer inzicht in:
- de mate waarin zorggebruikers en zorgverleners e-healthtoepassingen tot hun beschikking hebben
- de mate waarin zij daadwerkelijk gebruikmaken van e-healthtoepassingen
- welke factoren het gebruik van e-health beïnvloeden
- welke effecten zorggebruikers en zorgverleners ervaren bij het gebruik van e-healthtoepassingen
Voor deze monitor wordt ook een vragenlijst afgenomen binnen het panel.
Links E-health
Een greep uit ons onderzoek:
- Samen aan zet! eHealth-monitor 2019. E-health is een onmisbaar onderdeel van de zorg geworden (nieuwsbericht met publicaties, 01-11-2019)
- E-health: een bewuste keuze (nieuwsbericht met publicatie)
- Online een afspraak maken bij de huisarts (nieuwsbericht met artikel Huisarts & Wetenschap, 08-03-2017)
- Geringe toename digitaal cliëntenportaal in zorg voor mensen met een verstandelijke beperking (nieuwsbericht met publicaties, 26-11-2019)
Organisatie en beleid van de gezondheidszorg
Regelmatig verandert er iets aan het gezondheidszorgbeleid of de organisatie van de gezondheidszorg. Er worden nieuwe regelingen ingevoerd of nieuwe wetten worden van kracht. Dit heeft gevolgen voor de gebruikers van de gezondheidszorg. Binnen het Consumentenpanel Gezondheidszorg wordt hier onderzoek naar gedaan.
- Evalueren van de organisatie en veranderingen in de zorg
-
Een belangrijk onderdeel is het evalueren van de veranderingen. Hierbij wordt niet alleen onderzocht of de veranderingen het gewenste eindresultaat hebben, maar ook voor welke groepen zorggebruikers het beleid werkt zoals bedoeld en voor welke groepen zorggebruikers niet. Een voorbeeld hiervan is het onderzoek naar substitutie, waarbij behandelingen verschuiven van de tweedelijns- naar de eerstelijnszorg.
Naast veranderingen wordt er ook onderzoek gedaan naar de organisatie van de gezondheidszorg.
Links Organisatie en beleid
Voorbeelden van ons onderzoek:
- Factsheet. Vertrouwen in de IGJ in 2018 gelijk aan dat in de IGZ in 2012 (nieuwsbericht met publicatie, 16-07-2019)
- Ondersteuning verzekerden wenselijk bij controle zorgnota’s (nieuwsbericht met publicatie, 30-01-2019)
- Zorggebruikers zien patiëntenorganisatie als belangrijke bron voor lotgenotencontact (publicatie, 03-03-2017)
Preventie en leefstijl
Het Nationaal Programma Preventie (NPP) richt zich op verschillende domeinen en onderwerpen. Uitgangspunten zijn onder meer een integrale aanpak en minder vrijblijvendheid. Dat moet zo dicht mogelijk bij de burger gebeuren: in de wijk, op school en op het werk. Regelmatig doen we binnen het Consumentenpanel Gezondheidszorg onderzoek naar preventie, maar ook naar leefstijl. Leefstijl omvat onder andere bewegen, voeding, alcoholgebruik, roken en hygiëne.
- Overzichtsstudie Preventie
-
In 2011 is in het kader van de Nivel overzichtsstudie preventie een vragenlijst binnen het Consumentenpanel Gezondheidszorg afgenomen over onder andere deelnamebereidheid aan preventieprogramma´s in de zorg. Het is van belang om te weten wie er wel willen deelnemen en wie niet, en welke factoren gerelateerd zijn aan deelnamebereidheid.
Links Preventie en leefstijl
Een greep uit onze onderzoeken:
- Waarom halen zo weinig 60-64 jarigen de griepprik? (nieuwsbericht met publicatie, 06-11-2019)
- Burgers vinden het belangrijk dat huisartsen deskundig en betrokken zijn (nieuwsbericht met publicaties, 21-03-2019)
Meer weten?
Voor meer informatie of vragen kunt u contact opnemen met:
Dr. Anne Brabers
Senior onderzoeker bij het Nivel
[T] 030 272 98 55
[E] a.brabers@nivel.nl
Panelleden die meer informatie willen, kunnen contact met ons opnemen via:
[E] consumentenpanel@nivel.nl.