Project
Start
januari 2023

De Nederlandse Resilience Analysis Grid (RAG-NL) als Safety-II-interventietool

Duur: jan - dec 2023

Achtergrond
In ziekenhuizen werken zorgteams elke dag om veilige zorg te bieden. Het komt echter voor dat onverwacht iets mis gaat, waardoor een patiënt schade oploopt. Bij ernstige schade spreken we van een calamiteit. Om calamiteiten te voorkomen doen ziekenhuizen onderzoek en stellen verbetermaatregelen op. Sommige maatregelen leiden tot verbeteringen. Andere maatregelen stranden. Van beide situaties kan worden geleerd.

Doel
Wat maakt dat ziekenhuizen een verbetermaatregel succesvol invoeren? We kijken in dit onderzoek, met zorgteams binnen ziekenhuizen, hoe maatregelen het beste kunnen aansluiten op de dagelijkse praktijk.

Werkwijze
We doen dit door naar de veerkracht van zorgteams te kijken met de Resilience Analysis Grid. Zorgverleners reflecteren hierbij met hun team op de dagelijkse praktijk, wat daarin goed gaat en wat nog beter kan. Zo leren zij hoe ze verbeteringen het beste kunnen implementeren. Dit helpt ziekenhuizen om duurzaam te leren volgens het Safety-II-gedachtegoed en nog veiligere zorg te bieden.