Project
afgesloten

Joint Action rondom Chronische Ziekten (CHRODIS)

Het Nivel participeert namens het ministerie van VWS in een Joint Action on Chronic Diseases, die is geïnitieerd vanuit het EU Second Health Programme. Meer specifiek zal het Nivel een aantal onderzoeksactiviteiten uitvoeren, die behoren tot de work package 'Development of common guidance and methodologies for care pathways for multi-morbid patients' (WP6).
Het doel is om innovatieve, kosteneffectieve en patiëntgerichte zorgpaden/-programma's voor patiënten met meerdere chronische ziekten (multimorbiditeit) te ontwikkelen, waarbij vroegdiagnostiek, behandeling en zorg (met aandacht voor polyfarmacie en therapietrouw) aan de orde komen.
De work package behelst vier taken:
1) Het identificeren van subgroepen van mensen met multimorbiditeit die een extra groot risico lopen op slechte gezondheidsuitkomsten en/of een hoog zorggebruik. Dit gebeurt in Nederland door secundaire analyses uit te voeren op data van de NIVEL Zorgregistraties en het Nationaal Panel Chronisch zieken en Gehandicapten.
2) Het maken van een overzicht en een beschrijving van de in Europa bestaande zorgprogramma’s voor mensen met multimorbiditeit.
3) Het ontwikkelen van een raamwerk waarin essentiële elementen en voorwaarden voor de ontwikkeling van innovatieve en kosteneffectieve interventies/zorgprogramma's voor mensen met multimorbiditeit in samenhang worden beschreven.
4) Het definiëren van een leidraad voor de ontwikkeling van trainingsprogramma's voor casemanagement bij mensen met multimorbiditeit.
Beschrijving en ondersteuning van de ontwikkeling van innovatieve, kosteneffectieve en patiëntgerichte zorgprogramma's voor patiënten met multimorbiditeit, met daarbij aandacht medicatiemanagement (polyfarmacie, therapietrouw).
Dit project wordt gesubsidieerd door
DG SANCO
VWS/CZ
In dit project werken we samen met
Externe projectleiders/work package leaders:
- Agenzia Italiana del Farmaco (AIFA), Italië
(leader: Graziano Onder)
- Vilnius University Hospital Santariškių Clinics, Litouwen (co-leaders: Rokas Navickas, Elena Jureviciene)
Associated partners:
- TU Dresden, Duitsland
- Aragon Health Sciences Institute (IACS), Spanje
- Dept. of Health (DHS), Verenigd Koninkrijk
- National Institute for Health and Welfare (THL), Finland
- ‘Sotiria’ General Chest Diseases Hospital of Athens (GCDHA), Griekenland
- European Patients’ Forum (EPF), België
- Instituto de Salud Carlos III (ISCIII), Spanje
- European Institute of Womens Health (EIWH), Ierland
- National Center of Public Health and Analyses (NCPHA), Bulgarije