Project
afgesloten

Kwaliteitverbetering in Europa

In Europese ziekenhuizen worden veel verschillende kwaliteit verbeteringsstrategieën toegepast, maar de kennis van de effectiviteit van deze strategieën is echter beperkt. Met dit onderzoek wordt beoogd om de effectiviteit van de verbeteringsstrategieën in kaart te brengen. Verder zal er gekeken worden naar de invloed van organisatie- en veiligheidscultuur, professionalisering, en de betrokkenheid van de patiënt (patient empowerment).
Bestaat er een verband tussen de kwaliteit van zorg en kwaliteitsverbetering systemen, organisatie/veiligheidscultuur, professionalisering en patient empowerment in Europese ziekenhuizen?
De data verzameling zal in 240 ziekenhuizen, van 8 Europese landen plaatsvinden. De data wordt verzameld op verschillende niveaus: ziekenhuis niveau, afdelingsniveau en patiënten niveau. Op ziekenhuis en afdelingsniveau wordt de data verzameld door middel van vragenlijsten. Op patiënten niveau wordt de data verzamel door middel van vragenlijsten en patiënten dossiers. De patiënten dossiers worden verzameld van vier condities; hartinfarct, hersenbloeding, heup fractuur en bevallingen.
Resultaten eerste jaar:
Meetinstrumenten voor de data verzameling
Selectie van ziekenhuizen
Dit project wordt gesubsidieerd door
EU DG research 7th Framework
In dit project werken we samen met
Academisch Medisch Centrum, Universiteit van Amsterdam (N. S. Klazinga)
The Regents of the University of California (UCLA), (O. A. Arah)
European Hospital and Healthcare Federation (HOPE), Brussels, Belgium (P. Garel)
Institute for Medical Sociology, Health Services Research and Rehabilitations Sciences, University of Cologne (H. Pfaff)
European Society for Quality in Healthcare, Krakow Office for Quality Promotion in Health Care, Poland (B. Kutryba)
Department of Clinical Quality and Patient Safety, Central Region, Denmark (S. Kristensen)
Dr Foster Research ( E. Klaus)