Project
afgesloten

Situationele feedback bij chronische pijn

Duur: 2005 - 2008

Psychologische factoren dragen bij aan inactiviteit en functionele beperkingen. Adequaat zelfzorg gedrag kan mogelijk leiden tot toename van activiteit en verbetering van kwaliteit van leven. Met situationele feedback kan beter worden aangesloten bij de specifieke situatie waarin de patiënt zich bevindt wat het succes van de interventie ten goede kan komen.

In hoeverre is het geven van situationele feedback ter bevordering van de zelfzorg van patiënten met lage rugpijn effectief.

Via elektronisch dagboek geprogrammeerd in een palmtop computer geven patiënten gedurende vijf weken op variabele tijden, vier maal per dag, hun activiteiten en ervaren pijn aan. Twee maal per dag ontvangen zij vervolgens op geleide van de door hen ingevulde dagboeken situationele feedback van een psycholoog. Een standaardfeedbackgroep en een care-as-usualgroep fungeren als controle.

Therapeutische richtlijnen voor het vergroten van de effectiviteit van interventies bij de groeiende groep patiënten met aspecifieke rugklachten.
Dit project wordt gesubsidieerd door
ZonMw-Pijn3