Publicatie

Publicatie datum

Multimorbiditeit. Hoofdstuk in 'Inleiding in de gerontologie en geriatrie'.

Schellevis, F.G. Multimorbiditeit. Hoofdstuk in 'Inleiding in de gerontologie en geriatrie'. In: Visser, M., Deeg, D.J.H., Asselt, D.Z.B., Sande R. (Eds). Inleiding in de gerontologie en geriatrie. Houten: BSL, 2016. p. 217-220.
Lees online
Dit hoofdstuk is verkrijgbaar via de website van de uitgever.

Multimorbiditeit is het voorkomen van twee of meer – vaak chronische – ziekten bij dezelfde persoon. Ook de term ‘comorbiditeit’ wordt hiervoor gebruikt. Het verschil tussen beide begrippen is het perspectief van waaruit wordt gekeken: multimorbiditeit gaat over een populatie waarin mensen voorkomen die geen, een of meer chronische ziekten hebben. Bij comorbiditeit is er sprake van een of meer bijkomende chronische ziekten bij mensen met een specifieke chronische ziekte, bijvoorbeeld astma bij patiënten met diabetes mellitus.

Onder ouderen is multimorbiditeit eerder regel dan uitzondering. De frequentie van multimorbiditeit neemt toe met de leeftijd. Chronische ziekten die frequent voorkomen, komen ook vaak in combinatie voor.

Multimorbiditeit leidt tot een als minder goed ervaren gezondheid en kwaliteit van leven, meer lichamelijke beperkingen, meer complicaties van behandelingen en hogere sterfte. Wat de gezondheidszorg betreft, leidt multimorbiditeit tot meer gebruik van (verschillende) zorgvoorzieningen, bijvoorbeeld bezoeken aan de huisarts, geneesmiddelengebruik, thuiszorg en ziekenhuisopnames.