Surveillance

Er is weinig griep in Nederland. In week 48 rapporteerden de Peilstations participerend in Nivel Zorgregistraties eerste lijn 48 mensen met influenza-achtige ziekte (IAZ) op de 100.000 inwoners. Dat is onder de epidemische grens van 51 per 100.000.

In week 48 zijn er 14 neus- en keelmonsters afgenomen van patiënten met IAZ. In deze monsters werd door het RIVM 4 maal (29%) respiratoir syncytieel virus (RSV) en 2 maal (14%) rhinovirus gevonden. In deze monsters werd geen influenzavirus of enterovirus gevonden.

In 8 neus- en keelmonsters van patiënten met een luchtweginfectie zonder typische klachten van griep (ARI) werd 1 maal (13%) RSV en 4 maal (50%) rhinovirus gevonden. In deze monsters werd geen influenzavirus of enterovirus gevonden.

Vanaf week 40 2018 tot en met week 48 2018 werden door de Peilstations 91 IAZ-monsters en 99 ARI-monsters afgenomen en opgestuurd naar het RIVM.

  • In de 91 IAZ monsters werd 1 maal influenzavirus type A(H1N1)pdm09, 1 maal influenzavirus type A(H3N2),1 maal influenzavirus type B (Yamagata-lijn), 11 maal RSV, 20 maal rhinovirus en 3 maal enterovirusgevonden.

  • In de 99 ARI monsters werd 2 maal influenzavirus type B (Victoria-lijn), 6 maal RSV, 35 maal rhinovirus en 1 maal enterovirus gevonden.

Wekelijks worden de cijfers van de voorgaande weken herberekend, omdat er monsters kunnen nakomen en verdere testen benodigd kunnen zijn.

De cijfers voor andere symptomen en aandoeningen zijn passend bij de tijd van het jaar.

Het NIVEL surveillance bulletin vindt u hier:

 

Nivel surveillance bulletins van de twee voorgaande weken:

Inschrijven surveillance bulletin
Als u op de hoogte wilt blijven van het verschijnen van een nieuw surveillance bulletin, dan kunt u een e-mail sturen met als onderwerp "Attendering NIVEL surveillance". Vermeld in het bericht uw naam, organisatie en e-mailadres. U ontvangt dan een e-mail wanneer een nieuw bulletin op de NIVEL website is gepubliceerd.

Wat vindt u hier?
NIVEL Zorgregistraties verzamelt wekelijks gegevens over gezondheidsproblemen op basis van elektronische medische dossiers van huisartsen. Dit geeft een actueel beeld van het vóórkomen en de verspreiding van aandoeningen. Doel is tijdig inzicht te krijgen in plotselinge veranderingen in ziektepatronen als gevolg van bijvoorbeeld epidemieën of (milieu)rampen.
In het NIVEL surveillance bulletin wordt gerapporteerd over influenza, pneumonie, andere acute respiratoire infecties, gastro-intestinale infecties, bof, conjunctivitis, hooikoorts en een aantal aandoeningen bij jonge kinderen: koorts, mazelen, andere virusinfecties met exantheem en otitis media acuta.
Cijfers over andere gezondheidsproblemen zijn op aanvraag beschikbaar.
Een beschrijving van de berekening van de cijfers staat onder Methoden.

Contactpersoon:
Dr.ir. M. (Mariëtte) Hooiveld

Meer informatie over griep?
Zie:
https://www.nivel.nl/griep
http://www.rivm.nl/Onderwerpen/Ziekten_Aandoeningen/G/Griep
http://www.virology.nl/
http://flunewseurope.org
http://ecdc.europa.eu/