Nieuws
24-05-2004

Huisartsen volgen meestal de richtlijnen

Over het algemeen houden huisartsen zich goed aan de behandel- en diagnoserichtlijnen zoals die zijn opgesteld door het Nederlands Huisartsen Genootschap (de NHG-standaarden).Bij het aanvragen van beeldvormende diagnostiek zoals röntgenfoto's en echografie werkt driekwart van de huisartsen volgens de richtlijnen. Bij het aanvragen van laboratoriumbepalingen volgt slechts 53% van de huisartsen de richtlijnen. Bij het voorschrijven van geneesmiddelen volgt gemiddeld 68% van de huisartsen de richtlijnen die hiervoor gelden. Wanneer de richtlijnen een geneesmiddel ontraden, volgt 78% van de huisartsen dit advies. Wanneer de richtlijn een specifiek geneesmiddel (het 'eerste keuze middel') adviseert, volgt maar 62% van de huisartsen de richtlijn. Verbetering lijkt hierin mogelijk. Bij het verwijzen van patiënten handelt 89% van de huisartsen volgens de richtlijnen.

Dit blijkt uit de Tweede Nationale Studie; een omvangrijke studie naar ziekten en verrichtingen in de huisartspraktijk, die in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) is uitgevoerd door het NIVEL in samenwerking met de WOK.

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.