Nieuws
18-02-2015

NIVEL begint EU-project om antibioticaresistentie terug te dringen

Binnen de Europese Unie overlijden jaarlijks zo’n 25.000 mensen door antibioticaresistente bacteriën, wat de gezondheidszorg zo’n 1,5 miljard euro kost. Onzorgvuldig gebruik van antibiotica vergroot de kans op resistente bacteriestammen die met geen enkel middel meer te bestrijden zijn. Dit is een grote bedreiging voor de Europese volksgezondheid. Het ARNA-project (Antimicrobial Resistance and causes of Non-prudent use of Antibiotics in human medicine) wil bijdragen aan een zorgvuldiger gebruik van antibiotica in Europa. Speciale aandacht krijgt de ‘zelfmedicatie’. Binnen het project gaat het NIVEL samen met de Universiteit van Antwerpen en TNS-NIPO het onzorgvuldig gebruik van antibiotica binnen de Europese Unie in kaart brengen.


Er zijn verschillende vormen van verkeerd antibioticagebruik. Antibiotica kunnen bijvoorbeeld te vaak worden voorgeschreven terwijl er geen indicatie voor is. Maar resistentie wordt ook in de hand gewerkt door zelfmedicatie met vrij verkrijgbare antibiotica en mensen die overgebleven antibiotica nemen zonder te weten waarvoor deze bedoeld zijn. In sommige landen in Zuid- en Oost-Europa zijn antibiotica vrij verkrijgbaar voor zelfmedicatie, terwijl je ze in andere landen alleen op doktersrecept kan krijgen.
 
Het NIVEL en partners willen binnen het project:
- Factoren in kaart brengen die de vrije verkoop van antibiotica veroorzaken of in stand houden.
- Kijken of er in de EU een wettelijk kader kan komen voor antibioticagebruik met name voor zelfmedicatie.
- Best practices documenteren van zorgvuldig antibioticagebruik.
- Beleidsopties ontwikkelen voor zorgvuldig gebruik van antibiotica. Dit richt zich vooral op het antibioticagebruik zonder voorschrift. Speciale aandacht gaat hierbij uit naar zeven landen in Zuid- en Oost-Europa.
 
Het NIVEL en zijn partners zullen de resultaten van het ARNA-project verspreiden onder beleidsmakers en aanbevelingen doen op nationaal en Europees niveau en ze wetenschappelijk publiceren. De Europese Commissie en de lidstaten kunnen op basis hiervan actie ondernemen om antibioticaresistentie tegen te gaan.
 
Subsidiënt
Europese Commissie
 
Samenwerkingspartners
Universiteit van Antwerpen
TNS-NIPO
 

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.