Nieuws
28-01-2014

Zuid-Europese bacterie vaker resistent

In Zuid-Europese landen worden meer antibiotica gebruikt en zijn bacteriën vaker resistent, zo blijkt uit een publicatie van onderzoekers van het NIVEL en de universiteiten van Nottingham, Maastricht en Antwerpen in BMC Infectious Diseases.

 
De laatste vijftig jaar zijn verschillende bacteriestammen resistent geworden tegen meerdere antibiotica. Nieuwe generaties antibiotica blijven echter uit, waardoor we voorzichtig moeten zijn met het voorschrijven van antibiotica om infecties ook in de toekomst effectief te kunnen behandelen. Richtlijnen om antibiotica voor te schrijven zijn vaak gebaseerd op gegevens over resistentie bij patiënten in ziekenhuizen, maar 90% van de antibiotica wordt voorgeschreven aan patiënten buiten de ziekenhuizen. De onderzoekers zochten daarom naar verbanden tussen het gebruik van antibiotica en resistente bacteriestammen onder de algemene bevolking.
 
Strikt voorschrijven
Ze vonden een duidelijk verband tussen antibioticagebruik in de bevolking en ontwikkeling van resistente bacteriestammen. Niet alleen bij individuele patiënten, maar ook lokaal, in regio’s en in landen. Vooral in de Zuid-Europese landen worden meer antibiotica voorgeschreven en zijn meer bacteriestammen resistent. NIVEL-afdelingshoofd prof. François Schellevis: “Om verdere resistentie tegen te gaan is het dus belangrijk antibiotica alleen voor te schrijven als deze strikt nodig zijn en de keuze van het antibioticum af te stemmen op het resistentiepatroon. Veel landen spannen zich er al voor in dat antibiotica alleen worden voorgeschreven als daar werkelijk een indicatie voor is en dan ook het best passende antibioticum.”
 
Onderzoek
De onderzoekers vergeleken 243 internationale wetenschappelijke onderzoeken op verbanden tussen antibioticagebruik en resistentie in Europese landen. Het onderzoek maakt deel uit van het APRES-project (The Appropriateness of Prescribing Antibiotics in Primary Health Care with respect to Antibiotic Resistance) dat wordt geleid door het NIVEL (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg) en dat wordt gesubsidieerd vanuit het Zevende Kaderprogramma van de Europese Commissie.

Symposium
Het APRES-project wordt vrijdag 28 februari afgesloten met het symposium ‘Antibiotics and Resistance in Primary Care: the European experience’ in het gebouw van de KNAW in Amsterdam. Voor meer informatie en aanmelding zie de flyer.

Samenwerkingspartners
Universiteit van Nottingham
Universiteit van Maastricht
Universiteit Antwerpen
 

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.