Nieuws
07-04-2016

Griepepidemie 2016 ten einde

Vanaf 4 januari tot en met 20 maart 2016 heerste er gedurende elf weken een griepepidemie in Nederland. Er is sprake van een epidemie wanneer meer dan 51 op de 100.000 mensen zich bij de huisarts melden met griepachtige klachten, en in keel- en neusmonsters griepvirus wordt aangetoond. Nu twee weken achtereen het aantal mensen met griepachtige klachten onder de epidemische grens is gebleven, is de griepepidemie officieel ten einde.

Deze griepepidemie duurde met elf weken iets langer dan gemiddeld, maar aanzienlijk korter dan de uitzonderlijke lange griepepidemie van vorig jaar, die maar liefst 21 weken duurde. In week 13 bezochten 48 op de 100.000 mensen de huisarts met griepachtige klachten, de week daaraan voorafgaand waren dat er 46. Daarmee is de griepepidemie officieel ten einde, wat niet betekent dat er in Nederland geen mensen meer zijn met griep. In week 13 werd nog griepvirus aangetoond  in 50% van de neus- en keel monsters die de huisartsen van de NIVEL peilstations afnemen bij mensen met griepachtige klachten. Huisartsen zien vooral jonge kinderen van 0 tot 4 jaar met griep.

Verschillende griepvirussen
Er zijn enkele mogelijke verklaringen waarom de griepepidemie dit jaar langer duurde dan gemiddeld. In de eerste helft van de epidemie domineerde het type A(H1N1)pdm09 virus, terwijl in de laatste weken het type B Victoria overheerste. Twee keer griep krijgen was dus mogelijk. Van de ruim 400 monsters waarin griepvirus is gevonden, betreft 61% influenzavirus type A(H1N1)pdm09, 2% A(H3N2), 35% type B (Victoria-lijn) en 1% type B (Yamagata-lijn). In de griepprik 2015-16 zijn stukjes virus van drie typen griepvirussen opgenomen, namelijk A(H1N1)pdm09, A(H3N2) en B (Yamagata-lijn). Hierin is het B-virus van de Victoria-lijn dus niet opgenomen en daarom beschermt het vaccin van dit seizoen hier niet tegen. Komend seizoen is gekozen voor influenzavirus B Victoria in het trivalente vaccin op grond van de virussen, die de epidemie dit seizoen domineerden.

Peilstations NIVEL Zorgregistraties
De peilstationhuisartsen houden al sinds 1970 bij hoeveel mensen er bij de huisarts komen vanwege griepachtige klachten en zij nemen ook monsters af voor laboratoriumonderzoek door het RIVM. De peilstations zijn veertig huisartspraktijken, met 57 huisartsen, die wekelijks rapporteren over het vóórkomen van een aantal ziekten, gebeurtenissen en verrichtingen die in routine-registraties ontbreken en daarin niet gemakkelijk zijn op te nemen, waaronder griep. Deze praktijken zijn een onderdeel van NIVEL Zorgregistraties eerste lijn. NIVEL Zorgregistraties maakt gebruik van gegevens die routinematig in de zorg worden verzameld bij verschillende eerstelijnsdisciplines. Onder meer bij 478 huisartspraktijken met ruim anderhalf miljoen ingeschreven patiënten.

 

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.