Nieuws
07-04-2015

Bijna één op de tien stapt over naar een andere zorgverzekeraar

In 2015 stapte 9% van de verzekerden over naar een andere zorgverzekeraar, zo blijkt uit onderzoek van het NIVEL (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg). Dit is vergelijkbaar met het percentage van vorig jaar, toen 8% overstapte. Jongeren wisselen nog steeds vaker dan ouderen. Wel is het aantal ouderen dat overstapt toegenomen, terwijl het aantal jongeren dat overstapt, is gedaald.

 NIVEL-programmaleider Judith de Jong: “Mogelijk komt dit doordat veel jongeren al een goedkope polis hebben en zij niet nog meer kunnen besparen op hun premie. De hoogte van de totale premie is nog steeds de belangrijkste reden om over te stappen, maar is minder belangrijk dan in voorgaande jaren. Redenen die te maken hebben met vrije artsenkeuze zijn een grotere  rol gaan spelen bij de keuze van een zorgverzekering en het overstappen van zorgverzekering. Verzekerden hechten, ongeacht leeftijd, veel waarde aan vrije keuze van zorgaanbieder. Jongeren vinden premie belangrijker dan ouderen.”
 
Signalen
Door te wisselen van zorgverzekeraar kunnen verzekerden binnen het nieuwe zorgstelsel signalen afgeven over de premie en de kwaliteit van hun zorgverzekering. Wat zorgverzekeraars stimuleert om goede zorg in te kopen tegen een scherpe prijs. “Dit doel bereik je alleen als er inderdaad een substantieel aantal mensen overstapt. Daarnaast zijn de redenen achter het overstappen van belang”, verduidelijkt De Jong. “Tot en met vorig jaar was de premie de belangrijkste reden om over te stappen. Dat is nog steeds zo, maar de vrije artsenkeuze die zo in het nieuws is geweest, speelt dit jaar mee in de keuze voor de huidige polis. Kennelijk zijn mensen zich meer bewust van mogelijke consequenties van hun keuze. Dit bewuster kiezen kan de werking van het stelsel ten goede komen.”
 
Aanvullende verzekering
Verzekerden die niet overstappen zijn vooral tevreden over de dekking.  Veel van hen zijn ook al lang bij dezelfde verzekeraar, en zijn tevreden met de service. Het aantal mensen met een aanvullende verzekering is verder gedaald naar 81%. Dit daalde tussen 2006 en 2014 al van 95 naar 85%. Twee derde van de mensen zonder aanvullende verzekering geeft aan dat ze weinig of geen gebruik maken van aanvullende zorg. Ruim een op de drie vindt de premie daarvan te hoog.
 
Onderzoek
Voor het onderzoek hebben bijna 900 leden van het Consumentenpanel Gezondheidszorg van het NIVEL een vragenlijst beantwoord. Dit panel bestaat uit bijna 12.000 mensen van 18 jaar en ouder. Het NIVEL verzamelt hiermee de meningen over de gezondheidszorg en de ervaringen hiermee van de algemene bevolking.

Subsidiënt
Ministerie van VWS

 

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.