

Voor veel van ons onderzoek maken we gebruik van onze unieke kennisinfrastructuur, met registratiesystemen over ziekten, zorgverlening en zorgverleners, en met landelijke panels met patiënten, burgers en zorgverleners.
Arbeidsmarkt vele beroepen in de eerstelijnszorg
Met de registraties van vele beroepsgroepen in de eerstelijnszorg - huisartsen, verloskundigen, paramedici, tandartsen en meer - monitoren we de arbeidsmarkt en loopbanen van deze beroepsgroepen. We geven in jaarrapportages inzicht in de relatie tussen zorgvraag en aanbod in het zorggebied, en signaleren trends en ontwikkelingen in de arbeidsmarkten. De resultaten worden gebruikt door beleidsmakers op regionaal en landelijk niveau.
Ruim 11.000 burgers van 18 jaar en ouder
Hoe denken burgers in Nederland over de gezondheidszorg en wat zijn hun ervaringen met die zorg? Dit peilt het Consumentenpanel Gezondheidszorg aan de hand van schriftelijke of online vragenlijsten, via interviews of focusgroepen onder (een voor het onderzoek relevant deel van) zijn panelleden. De vraagstelling is heel breed en gaat over de gezondheidszorg in Nederland.
Cijfers ziekten en zorg o.b.v. vele zorgregistraties
Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn is een landelijk registratiesysteem waar vele eerstelijnszorgverleners aan meedoen. Aan de hand van de zorggegevens die zij over hun patiënten vastleggen, genereren wij landelijk representatieve cijfers over vóórkomende ziekten en aandoeningen in Nederland - op week- en jaarbasis - en over de aard, omvang en kwaliteit van de eerstelijns gezondheidszorg in Nederland.
Ruim 2500 professionals in de verpleging en verzorging
We verzamelen op landelijk niveau informatie over de meningen en ervaringen van zorgverleners over beroepsinhoudelijke onderwerpen. Het panel wordt gevormd door verpleegkundigen, verzorgenden, begeleiders en praktijkondersteuners die werken in de directe cliëntenzorg. Onderzoeksresultaten worden gebruikt om aan te geven hoe de zorg kan worden verbeterd.
Met onze panels en registraties beschikken we bij het Nivel over een enorme hoeveelheid data, veelal over vele jaren verzameld. Hiermee kunnen we een bijdrage leveren aan maatschappelijk gefundeerd en praktijkgericht onderzoek, op innovatieve wijze. We noemen het werken met voorspellende modellen, datakoppeling, cocreatie en netwerkanalyse.
500 mensen met een verstandelijke beperking en 350 naasten
We bieden is inzicht in de woonsituatie, de gewenste en ontvangen ondersteuning en de persoonlijke behoeften van mensen met een verstandelijke beperking, en in de mogelijkheden die zij hebben om mee te doen in de samenleving.
Ruim 3500 mensen met een chronische aandoening
We brengen de situatie in kaart van zelfstandig wonende mensen met een chronische ziekte en/of beperking in Nederland, op het gebied van zorg en participatie, inclusief arbeidsparticipatie en inkomen. Zo dragen we bij aan het verbeteren van de zorg- en leefsituatie van mensen met een chronische aandoening en/of een lichamelijke beperking op landelijk niveau.
Zo’n 18.000 opnames van spreekkamergesprekken
Ze verzamelen audio- en video-fragmenten opgenomen in zowel de eerstelijns- als tweedelijnszorg. De opnames gebruiken we in onderzoek naar de communicatie tussen zorgverlener en patiënt, hoe verloopt dit en wat kan er beter? De opnames worden ingezet voor voorlichting en ondersteuning van zorgverleners, patiënten en beleidsmakers.
Ruim 1000 mensen met een longaandoening
Met dit landelijke panel van mensen met astma, COPD en zeldzame longziekten verzamelen we informatie over hun zorg- en leefsituatie. Dit onderzoek maakt deel uit van de Nivel Monitor Zorg- Leefsituatie van Mensen met een Longziekte, kortweg de Longmonitor.
In ontwikkeling: 'Early Warning System' Caribisch gebied
Het Nivel zet op de zes eilanden in het Nederlands Caribisch gebied - Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten - een ‘Early Warning System’ voor infectieziekten op. Hierbij werken we nauw samen met huisartsen en lokale publieke gezondheidsdiensten op de eilanden.
In ontwikkeling; verpleeghuizen kunnen meedoen!
Om de zorg in verpleeghuizen in Nederland te verbeteren is kennis over die zorg een eerste vereiste. Daarvoor is zorginformatie uit de verpleeghuizen nodig. We verzamelen een standaardset aan behandelgegevens die specialisten ouderengeneeskunde van aangesloten verpleeghuizen over hun patiënten vastleggen.
In ontwikkeling: naasten kunnen meedoen!
We verzamelen informatie over de ervaringen en kwaliteit van leven van naasten - ouders, broers, zussen, partners, kinderen, vrienden - van mensen met een beperking, aan wie zij intensieve steun en langdurige zorg geven. Doel is de leefsituatie van naasten zelf te verbeteren.