Nieuws
17-12-2015

We ondersteunen onze naasten graag, maar liever niet met douchen of toedienen medicatie

De overheid verwacht van burgers die zorg nodig hebben dat zij eerst kijken wat hun sociale netwerk voor hen kan doen. Het is daarom belangrijk dat er voldoende mensen zijn die voor hun naasten willen zorgen. Uit onderzoek onder leden van het Consumentenpanel Gezondheidszorg van het NIVEL blijkt dat veel mensen zich verantwoordelijk voelen voor het zorgen voor hun naasten en bereid zijn om te zorgen voor een naaste met een hulpbehoefte in de toekomst. Het maakt hierbij uit welke zorg nodig is en wie deze zorg ontvangt.

Veel mensen zien een grote rol voor de overheid bij verpleegkundige zorg en persoonlijke verzorging. Mensen voelen zich vaker verantwoordelijk voor begeleiding en huishoudelijke hulp en zijn ook vaker bereid om hierbij te helpen. Mensen zorgen het liefst voor hun directe familieleden. Mensen willen minder vaak mantelzorg bieden aan familieleden die verder van hen afstaan en aan bekenden. Het is wenselijk om te monitoren of de verantwoordelijkheid voor en bereidheid om zorg te geven gelijk blijft of verandert, om te bepalen of de hervormingen in de gezondheidszorg gesteund worden door de algemene bevolking.

Lees de volledige publicatie (PDF).

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.