Publicatie

Publication date

Meeste mensen blij met rookverbod.

Heijmans, M., Jong, J. de. Meeste mensen blij met rookverbod. www.nivel.nl: NIVEL, 2008.
Download the PDF
Een vijfde deel van de Nederlanders met astma of COPD zegt na invoering van het rookverbod vaker naar het café of restaurant te gaan. Ook gezonde niet-rokers zullen meer gaan, rokers zeggen minder te gaan. Al met al maakt de horeca kans op 800.000 extra klanten na 1 juli.

Last van de rook
Van de mensen die nu de horeca bezoeken, heeft 35 tot 45% regelmatig, vaak of constant last van de tabaksrook, 40% soms en 20% heeft er geen last van. Na invoering van het rookverbod in de horeca per 1 juli is 10% van de algemene bevolking en 20% van de mensen met chronische longziekten van plan vaker naar het café of restaurant te gaan. Dit blijkt uit een onderzoek van het NIVEL (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg) dat is uitgevoerd op initiatief van het Astma Fonds en het Ministerie van VWS. In totaal gaat dit om 800.000 mensen die nu wel naar het café willen gaan of vaker willen gaan. En 500.000 mensen die nu wel van plan zijn naar het restaurant te gaan of vaker uit eten te gaan.

Positief
Van de 900.000 mensen met chronische longziekten is 71% positief over het rookverbod, in de algemene bevolking is dat 66%. Michael Rutgers, directeur van het Astma Fonds, is blij met het rookverbod. “Mensen met een chronische longziekte maken voortdurend een afweging. Kies ik voor mijn gezondheid of riskeer ik benauwdheid, slapeloze nachten en een terugslag van dagen of zelfs weken. Voor deze mensen is het wikken en wegen eindelijk voorbij en is de horeca nu ook toegankelijk.” Rokers zijn minder positief over het rookverbod. Van de rokers in de algemene bevolking is 21% positief over het rookverbod en 43% vindt het een slechte zaak.

Meeroken
Het inademen van sigarettenrook verergert klachten als hoesten en kortademigheid bij mensen met chronische longziekten. Langdurig ‘meeroken’ verhoogt bovendien de kans op de chronische longziekte COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease ofwel chronische obstructieve longaandoening). Bij COPD verliezen de longblaasjes hun elasticiteit, waardoor het inademen steeds moeilijker wordt. Van de mensen met chronische longziekten zegt 12% nu nooit een restaurant of andere eetgelegenheid te bezoeken, ruim de helft (59%) komt nooit in een café, bar of discotheek. Van de algemene bevolking bezoekt 3% nooit een restaurant en een derde (35%) nooit een café of bar.

Het onderzoek
De onderzoekers legden in januari 2008 vragenlijsten voor aan representatieve groepen Nederlanders uit het Consumentenpanel Gezondheidszorg en aan patiënten met astma en COPD uit de Monitor zorg- en leefsituatie van mensen met astma en COPD. De astma/COPD-monitor bestond op dat moment uit 980 zelfstandig wonende mensen van 15 jaar en ouder, van wie er 844 de vragenlijst retourneerden. De monitor maakt deel uit van het onderzoeksprogramma Nationaal Panel Chronisch Zieken en Gehandicapten. Het Consumentenpanel Gezondheidszorg bestaat uit ongeveer 2800 personen, uit dit panel namen 1065 mensen deel aan het onderzoek.