Bedankt dat u interesse toont in de Safety-II-reflectiekaartenset! Helaas zijn de fysieke kaarten niet meer via onze website beschikbaar.
U kunt de Safety-II reflectiekaartenset nog wel als pdf gratis downloaden en zelf printen. Zo kunt u snel aan de slag om te ontdekken hoe wendbaar of veerkrachtig uw zorgorganisatie is!
Bestelformulier Safety-II-reflectiekaartenset
Voor uitgebreide informatie over het ontwikkelen van en het werken met de kaartenset verwijzen we graag naar ons onderzoeksrapport. Ook kunt u contact opnemen met Nivel-onderzoeker Caroline Schlinkert.
De Safety-II-reflectiekaartenset in het kort
Met de nieuwe Safety-II-reflectiekaartenset kunnen ziekenhuismedewerkers in een multidisciplinair team via gerichte stellingen reflecteren op hun dagelijks werk. De vier ‘veerkrachtvermogens’ uit de Resilience Analysis Grid vormen hierbij het uitgangspunt: reageren, monitoren, leren en anticiperen. Zo ontdekken ziekenhuismedewerkers hoe wendbaar of ‘veerkrachtig’ hun zorgorganisatie is om te kunnen inspelen op (on)verwachte gebeurtenissen.
Twee reflectiekaarten, een bij het ‘veerkrachtvermogen’ Monitoren en een bij Leren.
Over het onderzoek: een cocreatie tussen wetenschap en de zorgpraktijk
In cocreatie met de zorgpraktijk hebben het Nivel, de Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen (SAZ) en experts op het gebied van Safety-II van MediRisk onderzocht hoe de RAG-theorie praktisch toepasbaar kon worden gemaakt voor de ziekenhuispraktijk. Hiertoe hebben we vier actieonderzoeksfasen doorlopen, in samenwerking met zorgverleners, managers en ziekenhuismedewerkers uit het SAZ Kennisnetwerk Patientveiligheid.
Dit onderzoek is financieel mogelijk gemaakt door ZonMw als onderdeel van het programma ‘Safety-II en veiligheidsergonomie’. Dit programma beoogt te onderzoeken of de principes van het Safety-II veiligheidsdenken toepasbaar zijn in de dagelijkse ziekenhuispraktijk en aanzetten tot leren en verbeteren in de ziekenhuiszorg in Nederland, ten einde een bijdrage te leveren aan veiligere zorg voor patiënten. Het programma is opgericht in het kader van het landelijke veiligheidsprogramma ‘Tijd voor Verbinding: de volgende stap voor patiëntveiligheid in ziekenhuizen’.