Het Nivel Consumentenpanel Gezondheidszorg bestaat 30 jaar!
Nieuws
13-12-2022

Het Nivel Consumentenpanel Gezondheidszorg bestaat 30 jaar!

In 1991 werd het Consumentenpanel Gezondheidszorg opgericht door de Consumentenbond en het Nivel en in 1992 werd het eerste vragenlijstonderzoek uitgevoerd en gepubliceerd: het panel was gestart. In de 30 jaren die volgden zijn er talloze vragenlijsten over uiteenlopende onderwerpen verstuurd, waarin naar de meningen en ervaringen van burgers werd gevraagd. Inmiddels bestaat het panel uit ongeveer 11.500 leden. Dertig jaar … een mijlpaal om even bij stil te staan en een gelegenheid om al onze panelleden te bedanken voor hun inzet: dank jullie wel!

Het Consumentenpanel Gezondheidszorg maakt deel uit van de kennisinfrastructuur van het Nivel, die bestaat uit verschillende panels, nationale databases en monitors. Met deze kennisinfrastructuur kan het Nivel relevante informatie leveren vanuit verschillende perspectieven: dat van patiënten, cliënten en burgers, dat van de zorgaanbieders en dat van de organisatie van de zorg.

Meningen en ervaringen van burgers en patiënten centraal

Het Consumentenpanel Gezondheidszorg verzamelt op landelijk niveau informatie over de meningen, kennis, verwachtingen en ervaringen van gebruikers van de gezondheidszorg. Deze informatie wordt voornamelijk verzameld aan de hand van vragenlijstonderzoek. De vraagstelling binnen het Consumentenpanel Gezondheidszorg is heel breed en betreft in zijn algemeenheid de gezondheidszorg in Nederland. Over de uitkomsten wordt openbaar gerapporteerd.

Handvatten voor beleid

Met ons panelonderzoek kan onder andere beleid worden geëvalueerd, kunnen ervaringen van burgers met de gezondheidszorg in kaart worden gebracht, kunnen beleidsvoornemens worden gepolst en kan input voor beleid worden gegenereerd. Het perspectief van de zorggebruiker staat altijd centraal in ons onderzoek. Daarmee draagt het onderzoek binnen het panel bij aan het versterken van de positie van gebruikers van de gezondheidszorg.

Jubileumboek
Sinds de oprichting van het panel in 1991 heeft het Nivel tal van interessante onderzoeken kunnen uitvoeren. In het jubileumboekje wordt kort beschreven welke ontwikkelingen het panel de afgelopen jaren heeft doorgemaakt, hoe en waarvoor het panel kan worden ingezet, en de uitdagingen voor de komende jaren voor zowel de gezondheidszorg als het panel.

30 jaar Nivel Consumentenpanel Gezondheidszorg

Meer informatie over het panel

Wilt u meer weten over het Consumentenpanel Gezondheidszorg? Bent u benieuwd of het panel ook geschikt is om in te zetten voor uw onderzoek? Heeft u suggesties voor het optimaliseren van ons panelonderzoek? Ga naar onze website of neem direct contact met ons op.

 

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.