Nivel zoekt deelnemers voor onderzoek naar Mijn Geneesmiddel in Beeld (MijnGiB)
Nieuws
16-03-2021

Nivel zoekt deelnemers voor onderzoek naar Mijn Geneesmiddel in Beeld (MijnGiB)

Geneesmiddelen op een goede manier gebruiken kan lastig zijn, zeker voor mensen die meerdere geneesmiddelen gebruiken. Het Nivel onderzoekt de rol van het medicatieoverzicht MijnGiB: in hoeverre geeft het mensen meer inzicht in de manier waarop zij hun geneesmiddelen goed dienen te gebruiken?  Daarvoor vragen wij apothekers om enkele patiënten en/of mantelzorgers te werven die wij mogen interviewen.  

MijnGiB is een overzicht op papier van alle geneesmiddelen met bijbehorende kenmerken die de patiënt gebruikt. Het kan een aanvulling zijn op de bijsluiters en etiketteksten van hun medicatie. Wij onderzoeken of patiënten MijnGiB duidelijk vinden en of het meerwaarde heeft. Ook willen wij nagaan of mantelzorgers baat kunnen hebben bij MijnGiB voor de ondersteuning van hun cliënt/naaste.

Maakt u als apotheek al gebruik van MijnGiB?

Het Nivel nodigt apothekers die gebruikmaken van MijnGiB uit om mee te helpen met de werving van patiënten en mantelzorgers voor het onderzoek. We vragen de apotheken om patiënten en mantelzorgers aan de balie te benaderen met de vraag of ze mee willen doen aan het onderzoek en zo ja, hun contactgegevens te noteren en met ons te delen. Voor mantelzorgers zal het gaan om één interview en patiënten vragen we om deel te nemen aan twee interviews. De interviews zullen digitaal plaatsvinden en duren ongeveer een half uur per keer.

Lees de oproep voor meer informatie

Over het onderzoek

Begin dit jaar heeft het Nivel een vragenlijst uitgezet over MijnGiB  binnen het Consumentenpanel Gezondheidszorg van het Nivel. In de komende maanden interviewen we patiënten en mantelzorgers over hun ervaringen met en hun meningen over MijnGiB. De resultaten van deze eerste verkennende studie verwachten we in het najaar van 2021. In dit onderzoeksproject werken we samen met de Universiteit van Amsterdam en Rijksuniversiteit Groningen. Dit onderzoek wordt gesubsidieerd door TEVA.

Als u meer wilt weten kunt u contact opnemen met de uitvoerende onderzoeker Laura Schackmann:
[E] L.Schackmann@nivel.nl

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.