Gebruik e-health-toepassingen in coronatijd goed ontvangen door burgers
Nieuws
03-09-2020

Gebruik e-health-toepassingen in coronatijd goed ontvangen door burgers

Zorggebruikers vonden het gebruik van digitale toepassingen in de zorg prettig en gaven aan dat hun zorgvraag voldoende werd beantwoord. Dit blijkt uit Nivel-onderzoek met het Consumentenpanel Gezondheidszorg. 

Ruim twee derde van de Nederlanders maakte gebruik van internet om tijdens de coronapandemie informatie over het coronavirus op te zoeken. Contact met de huisarts, fysiotherapeut, apotheek of met andere zorgverleners vond vooral telefonisch plaats. E-health-toepassingen als het online afspraken maken, het aanvragen van herhaalrecepten, het e-consult en beeldbellen werden ook gebruikt, maar in mindere mate.

Een fragment uit de factsheet Nederlandse bevolking overwegend positief over het gebruik van digitale toepassingen in de zorg in coronatijd.

Nederlandse bevolking overwegend positief over het gebruik van digitale toepassingen in de zorg in coronatijd

Vervolgonderzoek
Verdere verdieping met betrekking tot de relatie tussen e-health-toepassingen, type zorgvraag en doelgroep wordt kwalitatief onderzocht in vervolgonderzoek onder huisartsen.

Over het onderzoek
In opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft het Nivel eind mei een peiling uitgezet onder een steekproef van leden van het Consumentenpanel Gezondheidszorg; de respons was 59%, wat neerkomt op 899 respondenten. In de peiling werden het gebruik van en de ervaringen met verschillende manieren van contact op afstand uitgevraagd, zonder informatie te vragen over de achterliggende zorgvraag.

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.