Voorschrijven van antibiotica tijdens coronapandemie blijft minder dan in 2019
Nieuws
19-10-2020

Voorschrijven van antibiotica tijdens coronapandemie blijft minder dan in 2019

Het Nivel monitort het voorschrijven van geneesmiddelen door de huisarts tijdens de coronapandemie. Deze week publiceren we een tweede factsheet over het voorschrijven van antibiotica. Eerder zagen we dat het aantal patiënten met een antibioticum voorschrift sterk daalde tijdens de lockdown (half maart eind mei 2020). Hoe zit het met het voorschrijven van antibiotica in de Nederlandse huisartsenpraktijk na de versoepelingen van de coronamaatregelen?

Ook na lockdown minder voorschrijven van antibiotica
Cijfers uit Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn laten zien dat huisartsen ook na de versoepelingen in mei 2020 minder antibiotica voorschrijven in vergelijking met dezelfde periode in 2019. Wel is het voorschrijven van antibiotica na de eerste versoepelingen langzaam weer gestegen.

Hieronder ziet u het wekelijks aantal patiënten met een antibioticumvoorschrift, per 100.000 inwoners in 2019 en 2020. Bekijk alle scores in de factsheet.

wekelijks aantal patiënten met een antibioticumvoorschrift, per 100.000 inwoners in 2019 en 2020

Over ons onderzoek
Voor het vaststellen van deze cijfers maken we gebruik van de deelnemende huisartsenpraktijken van Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn.

Altijd op de hoogte blijven van Nivel nieuws? Abonneer u op onze attendering

E-mailadres

U kunt zich op elk moment afmelden door te klikken op de link in de voettekst van onze e-mails. Kijk hier voor meer informatie over ons privacybeleid.

We gebruiken MailChimp als ons marketingplatform. Door op de knop 'Aanmelden' te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie zal worden overgebracht naar MailChimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacyregels van MailChimp.