Afgesloten
2017

e-Exercise Lage Rugpijn: fysiotherapie gecombineerd met een online beweegprogramma bij a-specifieke lagerugklachten (pilotstudie), 2016-2017

Duur: mrt 2016 - jun 2017

Achtergrond
A-specifieke lagerugpijn is de meest voorkomende klacht in de fysiotherapiepraktijk. Het combineren van face-to-face fysiotherapiebehandelingen met een online beweegprogramma zou kunnen leiden tot betere therapietrouw, een lager behandelgemiddelde en minder kosten.

Onderzoeksvragen
1. welke aanpassingen moeten er aan e-Exercise Artrose worden gedaan om e-Exercise Lage Rugpijn te ontwikkelen?
2. Is e-Exercise Lage Rugpijn, een combinatie van fysiotherapie en een online beweegprogramma, toepasbaar en bruikbaar voor patiënten met a-specifieke lagerugklachten?

Methode
e-Exercise Lage Rugpijn bouwt voort op e-Exercise Artrose. Tijdens de ontwikkelingsfase worden focusgroepen gehouden met patiënten, fysiotherapeuten en experts. De toepasbaarheid, bruikbaarheid en voorlopige effectiviteit wordt getest in een pilotstudie (n=40).
Gezien de ervaringen met e-Exercise Artrose wordt verwacht dat e-Exercise Lage Rugpijn een bruikbaar hupmiddel is voor zowel patiënten als fysiotherapeuten in de behandeling van a-specifieke lagerugklachten.

Resultaat
rapport

Dit project wordt gesubsidieerd door
Wetenschappelijk College Fysiotherapie (WCF)
Projectpartners
Universitair Medisch Centrum Utrecht; Hogeschool van Amsterdam