Start
juni 2022

NABOR : de (kosten)effectiviteit van het personaliseren van de zorg voor patiënten NA BORrstkanker

Duur: sep 2022 - jun 2028

Achtergrond

Na behandeling voor borstkanker volgt nacontrole (monitoren van terugkeer van kanker) en nazorg (zorg voor de gevolgen van kanker of de kankerbehandeling). Het risico op terugkeer van borstkanker en op (late) gevolgen verschillen per patiënt. Daarnaast is elke patiënt uniek. Nacontrole- en nazorgplannen moeten passen bij de risico’s en de unieke situatie en behoeften van patiënten. Dit zal naar verwachting leiden tot minder angst voor terugkeer, een betere kwaliteit van leven en hogere doelmatigheid van zorg.

Doel

Bepalen van de (kosten-)effectiviteit van het personaliseren van het nacontrole-(PSP) en nazorg-plan (PAP) op basis van het persoonlijke risico op terugkeer van kanker, late gezondheidsklachten en behoeftes van patiënten met borstkanker.

Methode

De NABOR-studie volgt 1040 vrouwen met niet-uitgezaaide borstkanker in 10 ziekenhuizen. De helft van deze patiënten krijgen gepersonaliseerde nacontrole en nazorgplannen, die worden gemaakt op basis van de wensen van de patiënt en het individuele risico op terugkeer. Na 3 jaar worden o.a. angst voor kanker, kwaliteit van leven, recidieven en kosteneffectiviteit vergeleken.

Resultaat

Rapportage.

Dit project wordt gesubsidieerd door
ZonMw