Publicatie

Publicatie datum

Infographic. Druk op de acute zorg: stijgt het aantal ouderen op de spoedeisende hulp? Een landelijke studie met longitudinale zorgdeclaratie data naar de trend in SEH bezoeken door ouderen.

Schouten, B., Merten, H., Kremers, M.N.T., Wagner, C., Nanayakkara, P.W.B. Infographic. Druk op de acute zorg: stijgt het aantal ouderen op de spoedeisende hulp? Een landelijke studie met longitudinale zorgdeclaratie data naar de trend in SEH bezoeken door ouderen. Utrecht: Nivel, 2022. 1 p.
Download de PDF
Er is een kleine stijging over de jaren in het absolute aantal ouderen dat de SEH bezoekt, en in het totaal aantal bezoeken door ouderen. Het percentage ouderen op de SEH loopt parallel (oftewel groeit mee) met het percentage ouderen in de totale Nederlandse bevolking. De landelijke trend in aantallen lijkt dus geen verklaring voor de toenemende SEH crowding.

Het is plausibel dat ouderen op de SEH steeds vaker een complexere zorgvraag hebben, wat een grotere impact zou kunnen hebben dan de aantallen op zichzelf. Het aantal ouderen in Nederland zal blijven stijgen. Het is daarom belangrijk dit onderwerp verder te onderzoeken en hierbij ook te kijken naar de ontwikkeling van het zorgaanbod.